Güncel Gönderiler: Doktora Tez Koleksiyonu
Toplam kayıt 34, listelenen: 1-20
-
Ambalaj materyallerinden gıdalara bısfenol a geçişi üzerine sıcaklık, ultrasound ve ultraviyole uygulamalarının etkisinin araştırılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bisfenol A, plastiklerde bulunan sentetik bir bileşiktir ve endokrin bozucu olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tez çalışmasında, çeşitli plastik materyallerle ambalajlanmış gıda ürünlerinde BPA düzeyinin belirlenmesi; ayrıca ... -
Böğürtlen (Rubus L.) meyvesinden derin ötektik çözücüler ile antosiyaninlerin ekstraksiyonunun optimizasyonu ve saflaştırılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Doğal derin ötektik çözücüler (NADES'ler), fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu için kullanılan yeni yeşil çözücülerdir. Bu çalışmanın amacı, farklı NADES'lerle böğürtlenden pigment eldesi ve karakterizasyonudur. Bunun için ... -
Ateş dikeni (Pyracantha coccinea roemer var.Ialandi) meyve ekstraktının enkapsülasyon optimizasyonu ve yoğurt üretiminde kullanımı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, ateş dikeni meyve konsantresinin ve farklı yöntemlerle üretilmiş ateş dikeni mikrokapsüllerinin yoğurt üretiminde kullanım imkanları araştırılmıştır. En iyi ekstraksiyon koşulları tespit edilerek ekstraksiyon ... -
Farklı bileşimlerde hazırlanan oleojel karakterizasyonu ve emülsiyon tipi et ürünlerinde kullanımı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, γ-orizanol+β-sitosterol karışımı oleojelatör olarak kullanılarak mısır yağı oleojeli elde edilmiş, mısır yağı oleojeli ve oleojel emülsiyonunun Frankfurter tipi sosis üretiminde hayvansal yağ yerine kullanımı ... -
Konjuge linoleik asit üreten laktik asit bakterilerinin izolasyonu, tanısı ve tarhana üretiminde kullanılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Ruminant hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinde yüksek oranda bulunan konjuge linoleik asit (KLA) insanların sağlığı için yararlı çoklu doymamış bir yağ asitidir. KLA meme, kolon kanserleri ile cilt tümörü oluşumları ... -
Fermente gıdalardan izole edilen laktik asit bakterileri tarafından üretilen ekzopolisakkaritlerin karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Günümüzde yaygın tüketime sahip birçok fermente gıdanın temel mikroflorasını oluşturan laktik asit bakterileri (LAB) tarafından birçok fonksiyonel özelliğe sahip olan ekzopolisakkarit (EPS) üretimi büyük önem kazanmıştır. ... -
Susam proteinlerinden izolat eldesi ve elektrospinning yöntemi ile nanolif üretimi: Tahinde yağ ayrışması üzerine etkileri
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, tahinin oda sıcaklığında depolanması (0., 30., 60. ve 90. gün) sırasında gerçekleşen yağ fazı ayrılmasını önleyebilmek veya en aza indirebilmek amacıyla, susam protein izolatlarının (SPI) ve elektrospinning ... -
Siyah kuşburnu (rosa pinpinellifum L.) meyvesinden sulu iki faz sistemiyle antosiyanin ekstraksiyonu ve mikroenkapsülasyonu / halil İbrahim Odabaş ; Danışman İlkay Koca.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)… -
Radikal göçü tepkimelerinin (interesterifikasyon) yağların oksidatif stabiliteleri üzerine etkileri / Belkıs Tekgüler; Muammer Kayahan, A. Faik Koca
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005)Bu çalışmada radikal göçü (interesterifikasyon) tepkimelerinin yağların oksidatif stabiliteleri üzerine etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Piyasada yaygın olarak tüketilen ayçiçeği yağı, pamuk yağı, soya yağı ve zeytin yağı ... -
Geleneksel Bafra manda (kömüş) yoğurdunun teknolojik standardizasyonu / Abdullah Akgün; Danışman Fehmi Yazıcı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009)Bu çalışmada, Samsun’un Bafra ilçesinde (Kızılırmak Delta’sında) yetiştirilen mandalardan elde dilen sütlerin manda yoğurdu üretimine uygunluğu ve üretim aşamalarının standardizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla üç farklı ... -
Hellim peyniri yapımında soya sütü kullanımı / Hasan Temiz; Danışman A. Kadir Hurşit.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999)Bu araştırmada anne sütü +soya sütü karışımından farklı pH maya miktarı ve CaCI2 oranı kullanılarak hellim peynirleri üretilmiştir. Farklı salamura tuz konsantrasyonu ve depolama süreleri sonunda peynirlerin kimyasal ve ... -
Besinsel lif kaynağı olarak keten tohumunun ekmek yapımında kullanımı / Münir Anıl; Danışman Ahmet Faik Koca.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002)Bu çalışmada, keten tohumunun değişik oranlarda (% 0, %5, %10, %15 ve %20) kullanımının, kullanım formunun (tam tane ve öğütülmüş tane) ve suda bekletme işleminin (kuru ve ıslak) hamur reolojisi ve ekmek özellikleri ... -
Farklı yöntemlerle immobilize edilmiş ?-galaktosidazın galaktooligosakkarit sentezi üzerine etkisi / Umut Aykut ; danışman Hasan Temiz
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Bu çalışmada, galaktooligosakkarit üretimi için Kluyveromyces lactis kaynaklı ?-Galaktosidaz serbest formda ve iki farklı yöntemle immobilize edilerek kullanılmıştır. Araştırmanın amacı galaktooligosakkarit üretimi için ... -
Sürgün dönemine, rakıma ve çay sınıfına bağlı olarak siyah çayın aroma bileşenlerinin belirlenmesi ve pervaporasyon işlemi ile ayrılması / Bülent Karadeniz; Danışman İlkay Koca
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Özet,Pervaporasyon, seçici bir membran kullanılarak bir karışımdan istenilen bileşenlerin vakum ile ayrılması işlemidir. Günümüzde 69’dan fazla aroma bileşiği, pervaporasyon tekniği ile sulu ortamdan başarı ile ayrılabilmektedir. ... -
Kars kaşar peynirinin karakterizasyonu / Oğuz Aydemir ; danışman Muhammet Dervişoğlu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010)Özet,Bu çalışmada, Kars Kaşar peynirlerinin olgunlaşmaları süresince göstermiş oldukları fiziksel ve kimyasal, biyokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla, Kars ilinde faaliyet gösteren 5 ... -
Bazı doğal antioksidanların kavurmanın lipit oksidasyonu, renk stabilitesi ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkisi / İnci Bank Sağır ; danışman Sadettin Turhan
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)… -
Naturel fındık ununun depolama stabilitesi / Sevil Evren ; Danışman A. Kadir Hurşit
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Fındık (Corylus avellana L.), Türkiye ekonomisi ve tarımında önemli yeri olan geleneksel bir ürünümüzdür. Ayrıca bileşenleri bakımından da önemli bir besin maddesidir. Fındık sanayinin gelişmesi sonucu önem kazanan işlenmiş ... -
Lactobacillus casei shirota'nın çeşitli yöntemlerle mikroenkapsülasyonu / Osman Gül ; danışman Muhammet Dervişoğlu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015)… -
Uşak tarhanasınınbileşimi ve mikroflorası ile ilişkisinin belirlenmesi / Nilgün Özdemir ; Danışman Ahmet Hilmi Çon.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)… -
Hamsi atıklarından antimikrobiyal ve antioksidan katkılı yenilebilir film üretimi ve hamsi filetolarında kullanımı / Serpil Tural; tez danışmanı Sadettin Turhan
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016)…