Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Güncel Gönderiler
-
Ambalaj materyallerinden gıdalara bısfenol a geçişi üzerine sıcaklık, ultrasound ve ultraviyole uygulamalarının etkisinin araştırılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bisfenol A, plastiklerde bulunan sentetik bir bileşiktir ve endokrin bozucu olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tez çalışmasında, çeşitli plastik materyallerle ambalajlanmış gıda ürünlerinde BPA düzeyinin belirlenmesi; ayrıca ... -
Türk toplumunun tüketimine uygun soya sosu üretim parametrelerin belirlenmesi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada acuk pekmezi ilaveli soya sosunun üretim parametreleri belirlenmiştir. Soya sosu hammaddeleri olan soya fasulyesi ve buğday 2:1 ve 4:1 oranında, enzim aktivasyonunu desteklemek için ilave edilen kavrulmuş malt ... -
Böğürtlen (Rubus L.) meyvesinden derin ötektik çözücüler ile antosiyaninlerin ekstraksiyonunun optimizasyonu ve saflaştırılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Doğal derin ötektik çözücüler (NADES'ler), fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu için kullanılan yeni yeşil çözücülerdir. Bu çalışmanın amacı, farklı NADES'lerle böğürtlenden pigment eldesi ve karakterizasyonudur. Bunun için ... -
Gülfatma (Alcea apterocarpa) çiçeğinden biyoçözücülerle pigment eldesinin optimizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Türkiye'de doğal olarak yetişen ve Malvaceae familyasına ait olan gülfatma çiçeği (Alcea apterocarpa) uzun yıllardır halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışma, gülfatma çiçeğinden yenilebilir, ... -
Manda sütünden oleojel ilaveli fonksiyonel dondurma üretimi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Dondurmada pürüzsüz doku ve erime sırasında çökmeye karşı direnci ile karakterize edilen yapının oluşabilmesi %10-14 arasında bulunan katı yağ içeriğine bağlıdır. Dondurma ürünlerindeki doymuş yağ asitlerinin yüksek içeriği ... -
Bayat ekmeğin lokma tatlısı üretiminde değerlendirilmesi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada; lokma tatlısı üretiminde değişik oranlarda bayat ekmek (un/bayat ekmek unu: 100/0, 50/50, 0/100) ve farklı maya kültürü (yaş maya, ekşi maya, yaş maya + ekşi maya) kullanımının kalite üzerine etkilerinin ... -
Ateş dikeni (Pyracantha coccinea roemer var.Ialandi) meyve ekstraktının enkapsülasyon optimizasyonu ve yoğurt üretiminde kullanımı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, ateş dikeni meyve konsantresinin ve farklı yöntemlerle üretilmiş ateş dikeni mikrokapsüllerinin yoğurt üretiminde kullanım imkanları araştırılmıştır. En iyi ekstraksiyon koşulları tespit edilerek ekstraksiyon ... -
Farklı bileşimlerde hazırlanan oleojel karakterizasyonu ve emülsiyon tipi et ürünlerinde kullanımı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, γ-orizanol+β-sitosterol karışımı oleojelatör olarak kullanılarak mısır yağı oleojeli elde edilmiş, mısır yağı oleojeli ve oleojel emülsiyonunun Frankfurter tipi sosis üretiminde hayvansal yağ yerine kullanımı ... -
Geleneksel peynirlerden probiyotik özellikteki laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Samsun ilinde geleneksel olarak üretilmiş 25 peynir örneği probiyotik LAB izolasyonu için kaynak olarak kullanılmıştır. Peynir örneklerinin pH değerlerinin 4,396,70 pH; toplam asitlik değerlerinin %0,09-1,59; tuz içeriklerinin ... -
Konjuge linoleik asit üreten laktik asit bakterilerinin izolasyonu, tanısı ve tarhana üretiminde kullanılması
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Ruminant hayvanlardan elde edilen gıda ürünlerinde yüksek oranda bulunan konjuge linoleik asit (KLA) insanların sağlığı için yararlı çoklu doymamış bir yağ asitidir. KLA meme, kolon kanserleri ile cilt tümörü oluşumları ... -
Fermente gıdalardan izole edilen laktik asit bakterileri tarafından üretilen ekzopolisakkaritlerin karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Günümüzde yaygın tüketime sahip birçok fermente gıdanın temel mikroflorasını oluşturan laktik asit bakterileri (LAB) tarafından birçok fonksiyonel özelliğe sahip olan ekzopolisakkarit (EPS) üretimi büyük önem kazanmıştır. ... -
Ultrases ve homojenizasyon işlemlerinin kenevir sütünün fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Kenevirin (Cannabis sativa L.) endüstriyel kullanımının içinde kenevir tohumu ürünleri de yer almakta olup kenevir sütü söz konusu ürünler içinde sıralanabilmektedir. Kenevir sütü bir suda yağ emülsiyonudur ve bu tür ... -
Bazı toprak bakterilerinin transglutaminaz, levansukraz ve beta galaktozidaz üretim yeteneklerinin taranması ve elde edilen enzimin kısmi karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Çalışmada; farklı proses şartlarında aktivite gösterebilecek ve endüstriyel alanda kullanımı fazla olan transglutaminaz, β-galaktozidaz ve levansukraz enzimleri için uygun bir üretici mikroorganizmanın seçilmesi hedeflenmiştir. ... -
Susam proteinlerinden izolat eldesi ve elektrospinning yöntemi ile nanolif üretimi: Tahinde yağ ayrışması üzerine etkileri
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, tahinin oda sıcaklığında depolanması (0., 30., 60. ve 90. gün) sırasında gerçekleşen yağ fazı ayrılmasını önleyebilmek veya en aza indirebilmek amacıyla, susam protein izolatlarının (SPI) ve elektrospinning ... -
Farklı besinsel lif kaynaklarının ve hidrokolloidlerin erişte üretiminde kullanımı / Derya Karadeniz; Danışman A. Faik Koca.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışmada pirinç kepeği ve mısır kepeği kullanılarak elde edilen eriştelerin pişme, duyusal ve tekstürel özellikleri incelenmiştir. Kepekler erişte formülasyonuna %20 oranında ilave edilmiş, bunun yanı sıra hidrokolloid ... -
Turşu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Canan Albayram ; Danışman Mustafa Evren.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışmada turşu ve zeytinde gelişen ve bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun piyasasında satılmakta olan 5 değişik tip 11 adet turşu örneği, 2 değişik ... -
Serum ayırma PH'sının manda sütünden yapılan mozzarella peynirinin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi / Çağım Akbulut; Danışman Fehmi Yazıcı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu araştırmada Mozzarella peynirlerinin üretim aşamalarında pH standardizasyonunun, peynirlerin başta kalsiyum konsantrasyonu olmak üzere kimyasal kompozisyonuna ve olgunlaştırmanın 1. ve 28. günlerinde fizikokimyasal ve ... -
Samsun ve çevresinde doğal olarak yetişen kızılcıkların antioksidan kapasitesi / Serpil Tural; Danışman İlkay Koca
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışma, Samsun ve çevresinde yetişen kızılcıkların doğal antioksidan bileşiklerini ve antioksidan kapasitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini kızılcık yetiştiriciliğinin fazla yapıldığı Kavak, ... -
Buzdolabında saklı açık UHT sütlerinin duyusal özelliklerindeki değişmeler / Levent Keleş; Danışman A. Kadir Hurşit
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada, Türkiye genelinde satışı yapılan yedi farklı firmaya ait tam yağlı UHT (Ultra High Temperature) sütün kutuları açıldıktan sonra buzdolabı koşullarında (4±1°C)'de 30 gün süreyle depolanması ve bu depolanma ... -
Dondurularak muhafaza edilen sığır eti köftelerinin lipit oksidasyonu ve renk stabilitesi üzerine bazı bitkisel ekstraktlarının etkisi / Asuman Akarpat; Danışman Sadettin Turhan
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu araştırmada, mersin, biberiye, ısırgan ve oğulotundan elde edilen sıcak su ekstraktlarının sığır eti köftelerinin dondurularak muhafazası sırasında lipit oksidasyonu ve renk özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. ...