Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
Güncel Gönderiler
-
Türk toplumunun tüketimine uygun soya sosu üretim parametrelerin belirlenmesi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada acuk pekmezi ilaveli soya sosunun üretim parametreleri belirlenmiştir. Soya sosu hammaddeleri olan soya fasulyesi ve buğday 2:1 ve 4:1 oranında, enzim aktivasyonunu desteklemek için ilave edilen kavrulmuş malt ... -
Gülfatma (Alcea apterocarpa) çiçeğinden biyoçözücülerle pigment eldesinin optimizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Türkiye'de doğal olarak yetişen ve Malvaceae familyasına ait olan gülfatma çiçeği (Alcea apterocarpa) uzun yıllardır halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bu çalışma, gülfatma çiçeğinden yenilebilir, ... -
Manda sütünden oleojel ilaveli fonksiyonel dondurma üretimi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Dondurmada pürüzsüz doku ve erime sırasında çökmeye karşı direnci ile karakterize edilen yapının oluşabilmesi %10-14 arasında bulunan katı yağ içeriğine bağlıdır. Dondurma ürünlerindeki doymuş yağ asitlerinin yüksek içeriği ... -
Bayat ekmeğin lokma tatlısı üretiminde değerlendirilmesi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada; lokma tatlısı üretiminde değişik oranlarda bayat ekmek (un/bayat ekmek unu: 100/0, 50/50, 0/100) ve farklı maya kültürü (yaş maya, ekşi maya, yaş maya + ekşi maya) kullanımının kalite üzerine etkilerinin ... -
Geleneksel peynirlerden probiyotik özellikteki laktik asit bakterilerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Samsun ilinde geleneksel olarak üretilmiş 25 peynir örneği probiyotik LAB izolasyonu için kaynak olarak kullanılmıştır. Peynir örneklerinin pH değerlerinin 4,396,70 pH; toplam asitlik değerlerinin %0,09-1,59; tuz içeriklerinin ... -
Ultrases ve homojenizasyon işlemlerinin kenevir sütünün fizikokimyasal özellikleri üzerine etkisi
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Kenevirin (Cannabis sativa L.) endüstriyel kullanımının içinde kenevir tohumu ürünleri de yer almakta olup kenevir sütü söz konusu ürünler içinde sıralanabilmektedir. Kenevir sütü bir suda yağ emülsiyonudur ve bu tür ... -
Bazı toprak bakterilerinin transglutaminaz, levansukraz ve beta galaktozidaz üretim yeteneklerinin taranması ve elde edilen enzimin kısmi karakterizasyonu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Çalışmada; farklı proses şartlarında aktivite gösterebilecek ve endüstriyel alanda kullanımı fazla olan transglutaminaz, β-galaktozidaz ve levansukraz enzimleri için uygun bir üretici mikroorganizmanın seçilmesi hedeflenmiştir. ... -
Farklı besinsel lif kaynaklarının ve hidrokolloidlerin erişte üretiminde kullanımı / Derya Karadeniz; Danışman A. Faik Koca.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışmada pirinç kepeği ve mısır kepeği kullanılarak elde edilen eriştelerin pişme, duyusal ve tekstürel özellikleri incelenmiştir. Kepekler erişte formülasyonuna %20 oranında ilave edilmiş, bunun yanı sıra hidrokolloid ... -
Turşu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Canan Albayram ; Danışman Mustafa Evren.
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışmada turşu ve zeytinde gelişen ve bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun piyasasında satılmakta olan 5 değişik tip 11 adet turşu örneği, 2 değişik ... -
Serum ayırma PH'sının manda sütünden yapılan mozzarella peynirinin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi / Çağım Akbulut; Danışman Fehmi Yazıcı
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu araştırmada Mozzarella peynirlerinin üretim aşamalarında pH standardizasyonunun, peynirlerin başta kalsiyum konsantrasyonu olmak üzere kimyasal kompozisyonuna ve olgunlaştırmanın 1. ve 28. günlerinde fizikokimyasal ve ... -
Samsun ve çevresinde doğal olarak yetişen kızılcıkların antioksidan kapasitesi / Serpil Tural; Danışman İlkay Koca
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007)Bu çalışma, Samsun ve çevresinde yetişen kızılcıkların doğal antioksidan bileşiklerini ve antioksidan kapasitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini kızılcık yetiştiriciliğinin fazla yapıldığı Kavak, ... -
Buzdolabında saklı açık UHT sütlerinin duyusal özelliklerindeki değişmeler / Levent Keleş; Danışman A. Kadir Hurşit
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada, Türkiye genelinde satışı yapılan yedi farklı firmaya ait tam yağlı UHT (Ultra High Temperature) sütün kutuları açıldıktan sonra buzdolabı koşullarında (4±1°C)'de 30 gün süreyle depolanması ve bu depolanma ... -
Dondurularak muhafaza edilen sığır eti köftelerinin lipit oksidasyonu ve renk stabilitesi üzerine bazı bitkisel ekstraktlarının etkisi / Asuman Akarpat; Danışman Sadettin Turhan
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu araştırmada, mersin, biberiye, ısırgan ve oğulotundan elde edilen sıcak su ekstraktlarının sığır eti köftelerinin dondurularak muhafazası sırasında lipit oksidasyonu ve renk özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. ... -
Dondurmanın fiziksel kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine bazı pekmez çeşitlerinin etkisi / Ahmet Faruk Yeşilsu; Danışman Hasan Temiz
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada farklı oranlarda dut, üzüm ve kayısı pekmezi katkısının dondurmanın fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Standart bir üretim olması amacıyla kullanılan yağsız süttozundan ... -
Kuşburnu meyvesinin pulpa işlenmesi sırasında bazı bileşim öğelerinin değişimi / Suzan Adıgüzel
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu araştırma kuşburnu meyvesinin pulpa işlenmesi sırasında bazı bileşim öğelerinin değişiminin saptanması amacıyla yapılmıştır.Araştırma materyali olarak Tokat ilindeki bir fabrikadan kuşburnunun pulpa işlenmesi esnasında ... -
Samsun'da tüketilen hıyar turşularının bileşimi / Esra Cingöz; Danışman Mustafa Evren
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005)Bu araştırma Samsun piyasasında satışa sunulan ve ev ölçeğinde üretilen hıyar turşularının bileşimini saptamak amacıyla Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yapılmıştır. Analizde kullanılan piyasa turşularının 9 tanesi ... -
Yoğurt dondurmasının fizikokimyasal, duyusal ve mikribiyolojik özelliklerine yaban mersininin etkisi / Murat Durak; Danışman Muhammet Dervişoğlu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada, 2 farklı çeşit (yabani ve kültüre alınmış) ve 5 oranda (%0, 10, 20, 30 ve 40) yaban mersini meyvesinin; 2 farklı yöntemle (1: starter ilavesi ile dondurma miskinin fermentasyonu, 2: dondurma miskine direkt ... -
Kefir ve yaban mersininin dondurmanın fizikokimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi / Cemil Aliyev; Danışman Muhammet Dervişoğlu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalısmada, kefir ve yaban mersini meyvesinin dondurmanın fizikokimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine etkileri arastırılmıstır. Kefir dondurması üretiminde 4 farklı oranda (%0, %15, %30 ve %45) yaban ... -
Mikrodalga pişirme ve kurutmanın bulgur kalitesine etkisi / Zeynep Acer; Danışman A. Faik Koca
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004)(kırmızılık) renk değeri M 500 W kurutmada ve pişirilmiş bulgurdaki L (parlaklık) renk değeri etüvde 70 ºC'da ve M 500 W kurutmada, a (kırmızılık) renk değeri M 500 W kurutmada ve b (sarılık) renk değeri ise etüv de 70 ... -
Antalya'daki turistik otellerde tüketilen peynirlerin standartlara uygunluğu / Ender Akman; Danışman Muhammet Dervişoğlu
(Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalısmada, Antalya'daki turistik otellerde tüketilen peynirlerin (Beyaz, Kasar ve Tulum) Standart'lara uygunlugu ve otellerin servisteki hijyeni arastırılmıstır. Arastırma materyalini, 15 turistik otelin deposundan ve ...