Samsun ve çevresinde doğal olarak yetişen kızılcıkların antioksidan kapasitesi / Serpil Tural; Danışman İlkay Koca
Özet
Bu çalışma, Samsun ve çevresinde yetişen kızılcıkların doğal antioksidan bileşiklerini ve antioksidan kapasitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyalini kızılcık yetiştiriciliğinin fazla yapıldığı Kavak, Ayvacık, Havza, Vezirköprü ve Samsun'un yüksek kesimlerinden sağlanan 24 kızılcık örneği oluşturmaktadır. Kızılcık meyvelerinde en-boy, kg'daki tane sayısı, et:çekirdek oranı ve renk gibi fiziksel ölçümler yanında kuru madde, çözünür katı madde, titrasyon asitliği, pH, şeker analizleri gibi kimyasal analizler yapılıp genel fiziksel ve kimyasal özellikleri ortaya konulduktan sonra örneklerin doğal antioksidan içerikleri ile antioksidan kapasiteleri belirlenmiştir. Ayrıca örneklerin antosiyanin kompozisyonu da belirlenmiştir.Çalışma sonucunda, toplam fenolik madde 2812.98-5790.08 mg/kg; toplam antosiyanin 1120.52-2925.38 mg/kg, askorbik asit 163.60-883.91 mg/kg, FRAP 16.21-94.43 µmol/g, EC50 0.29-0.69 mg/mL değerleri arasında bulunmuştur. Kızılcık örneklerinde dominant antosiyanin olarak pelargonidin-3-glukozit tespit edilmiştir.