• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Turşu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Canan Albayram ; Danışman Mustafa Evren.

Tarih

2007

Yazar

Albayram, Canan

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada turşu ve zeytinde gelişen ve bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun piyasasında satılmakta olan 5 değişik tip 11 adet turşu örneği, 2 değişik tip 16 adet zeytin örneği ve evlerde üretilen 6 değişik tip10 adet turşu örneği ve Mersin ilinde evlerde üretilen 12 değişik tip 38 adet turşu örneği olmak üzere toplam 59 adet turşu ve 16 adet zeytin örneği olmak üzere toplam 75 adet farkı zeytin ve turşu örneği toplandı. Turşu ve zeytin örnekleri Glikoz Pepton Yeast Extract Broth besiyerine inoküle edilerek zenginleştirme işlemi yapıldı. Glikoz Pepton Yeast Extract Agar besiyeri bulunan petri kaplarına 1 ml ekim yapılarak inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda gelişen kolonilerden rengi, şekli, büyüklüğü ve mikroskoptaki görünüşlerinin incelenmesi sonucunda 99 adet maya izole edildi. Bu izolatlara biyokimyasal ve morfolojik tanı testleri uygulandı ve test sonuçları Lodder (1970), Kreger-Van Rij (1987), Barnett ve ark. (1990) ve Kurtzman ve Fell (2000)' in tanı anahtarı kullanılarak mayaların tanımlaması yapıldı. Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen suşların Candida, Cryptococcus, Debaryomyces, Pichia veTorulospora cinslerine ait oldukları tespit edilmiştir. Yapılan tanı testlerinin sonuçlarına göre, izole edilen maya suşlarından tanımlanabilen 65 adet izolatın Candida spp. (%65.65), 11 adet izolatın Pichia spp. (%12.12), 9 adet izolatın Debaryomyces spp. .(%9.09), 3 adet izolatın Cryptococcus spp.(%3.03), 3 adet izolatın Torulospora spp. (%3.03) cinslerine ait türler olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçlar, Candida spp., Debaryomyces spp., Pichia spp.,Cryptococcus spp., and Torulospora spp. cinslerinin turşu ve zeytin yüzeyinden izole edilen dominant maya cinsleri olduğunu göstermektedir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/12651.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26762

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.