Turşu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Canan Albayram ; Danışman Mustafa Evren.
Özet
Bu çalışmada turşu ve zeytinde gelişen ve bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun piyasasında satılmakta olan 5 değişik tip 11 adet turşu örneği, 2 değişik tip 16 adet zeytin örneği ve evlerde üretilen 6 değişik tip10 adet turşu örneği ve Mersin ilinde evlerde üretilen 12 değişik tip 38 adet turşu örneği olmak üzere toplam 59 adet turşu ve 16 adet zeytin örneği olmak üzere toplam 75 adet farkı zeytin ve turşu örneği toplandı. Turşu ve zeytin örnekleri Glikoz Pepton Yeast Extract Broth besiyerine inoküle edilerek zenginleştirme işlemi yapıldı. Glikoz Pepton Yeast Extract Agar besiyeri bulunan petri kaplarına 1 ml ekim yapılarak inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda gelişen kolonilerden rengi, şekli, büyüklüğü ve mikroskoptaki görünüşlerinin incelenmesi sonucunda 99 adet maya izole edildi. Bu izolatlara biyokimyasal ve morfolojik tanı testleri uygulandı ve test sonuçları Lodder (1970), Kreger-Van Rij (1987), Barnett ve ark. (1990) ve Kurtzman ve Fell (2000)' in tanı anahtarı kullanılarak mayaların tanımlaması yapıldı. Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen suşların Candida, Cryptococcus, Debaryomyces, Pichia veTorulospora cinslerine ait oldukları tespit edilmiştir. Yapılan tanı testlerinin sonuçlarına göre, izole edilen maya suşlarından tanımlanabilen 65 adet izolatın Candida spp. (%65.65), 11 adet izolatın Pichia spp. (%12.12), 9 adet izolatın Debaryomyces spp. .(%9.09), 3 adet izolatın Cryptococcus spp.(%3.03), 3 adet izolatın Torulospora spp. (%3.03) cinslerine ait türler olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçlar, Candida spp., Debaryomyces spp., Pichia spp.,Cryptococcus spp., and Torulospora spp. cinslerinin turşu ve zeytin yüzeyinden izole edilen dominant maya cinsleri olduğunu göstermektedir.