Show simple item record

dc.contributor.advisorEvren, Mustafa
dc.contributor.authorCingöz, Esra
dc.date.accessioned2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.available2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/17147.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26749
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 17147en_US
dc.description.abstractBu araştırma Samsun piyasasında satışa sunulan ve ev ölçeğinde üretilen hıyar turşularının bileşimini saptamak amacıyla Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yapılmıştır. Analizde kullanılan piyasa turşularının 9 tanesi teneke ambalaj materyali ile açık olarak satışa sunulan, 8 tanesi poşet ambalaj materyali içinde satışa sunulan, 14 tanesi kavanoz ambalaj materyali içinde satışa sunulan hıyar turşusu olup toplamda 31 adet piyasa turşusu analiz edilmiştir. Ev ölçeğinde üretilip analiz edilen hıyar turşuları ise 9 adettir. Böylece çalışmada toplam 40 adet örnek kullanılmıştır.Kavanoz ambalaj materyali içinde bulunan hıyar turşularında brüt ağırlık, net ağırlık, tepe boşluğu, doldurma oranı, süzme ağırlığı ve net ağırlıkta süzme ağırlığı analizleri yapılmıştır. Piyasadan satın alınan teneke turşu, poşet turşu, kavanoz turşu ve evlerden toplanan hıyar turşularının tümünde fiziksel olarak en-boy ölçümü, renk analizi ve havaya duyarlılık analizleri yapılmıştır. Turşuların salamuralarında asitlik, pH, uçucu asit, uçmayan asit, tuz ve şeker, kuru madde, ve C vitamini analizleri; katı kısımlarında ise asitlik, pH, tuz, kuru madde ve şeker analizleri yapılmıştır. Kavanoz turşuların net ağırlıkta süzme ağırlığı oranları TS 11112 standardına uygun bulunmamıştır.Ev turşularının uçucu asit miktarı diğer turşu gruplarına göre daha düşük (p[0.01), uçmayan asit miktarı ise daha yüksek (p[0.01) bulunmuştur. Bu sonuçlar ev turşularının doğal fermentasyonla oluştuğunun bir göstergesidir.en_US
dc.formatIX, 60 y. ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTurşuen_US
dc.subjectGıda -- Analizen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS C574s 2005en_US
dc.titleSamsun'da tüketilen hıyar turşularının bileşimi / Esra Cingöz; Danışman Mustafa Evrenen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record