• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun'da tüketilen hıyar turşularının bileşimi / Esra Cingöz; Danışman Mustafa Evren

Date

2005

Author

Cingöz, Esra

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırma Samsun piyasasında satışa sunulan ve ev ölçeğinde üretilen hıyar turşularının bileşimini saptamak amacıyla Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yapılmıştır. Analizde kullanılan piyasa turşularının 9 tanesi teneke ambalaj materyali ile açık olarak satışa sunulan, 8 tanesi poşet ambalaj materyali içinde satışa sunulan, 14 tanesi kavanoz ambalaj materyali içinde satışa sunulan hıyar turşusu olup toplamda 31 adet piyasa turşusu analiz edilmiştir. Ev ölçeğinde üretilip analiz edilen hıyar turşuları ise 9 adettir. Böylece çalışmada toplam 40 adet örnek kullanılmıştır.Kavanoz ambalaj materyali içinde bulunan hıyar turşularında brüt ağırlık, net ağırlık, tepe boşluğu, doldurma oranı, süzme ağırlığı ve net ağırlıkta süzme ağırlığı analizleri yapılmıştır. Piyasadan satın alınan teneke turşu, poşet turşu, kavanoz turşu ve evlerden toplanan hıyar turşularının tümünde fiziksel olarak en-boy ölçümü, renk analizi ve havaya duyarlılık analizleri yapılmıştır. Turşuların salamuralarında asitlik, pH, uçucu asit, uçmayan asit, tuz ve şeker, kuru madde, ve C vitamini analizleri; katı kısımlarında ise asitlik, pH, tuz, kuru madde ve şeker analizleri yapılmıştır. Kavanoz turşuların net ağırlıkta süzme ağırlığı oranları TS 11112 standardına uygun bulunmamıştır.Ev turşularının uçucu asit miktarı diğer turşu gruplarına göre daha düşük (p[0.01), uçmayan asit miktarı ise daha yüksek (p[0.01) bulunmuştur. Bu sonuçlar ev turşularının doğal fermentasyonla oluştuğunun bir göstergesidir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17147.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26749

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.