Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSarıçiçek, B.Zehra
dc.contributor.authorÖzel, Osman Tolga
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:25Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:25Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/16885.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28444
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 16885en_US
dc.description.abstractBu çalışmada açlık durumunda kaba yemle ve kaba yeme ilaveten 400 gr kesif yemle beslenen hayvanlarda yemleme tipinin Rumen mikroorganizmalarının çeşidi ve toplam miktarı üzerine etksi incelenmiştir.Çalışmada yaklaşık 2 yaşında ortalama 40 kg canlı ağırlığında kanüllü 2 baş sakız x karakaya melezi koç kullanılmıştır.Yem materyali olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi arazisinden temin edilen kaba yem (çayır kuru otu) ile piyasadan satın alınan kesif yem kullanılmıştır.Açlık durumunda kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda Rumen pH' sı sırasıyla ; 5.71, 6.55, 6.08, mantar sayısı ise aynı sırayla; 0.21x10(3), 20.5x10(3), 2.02x10(3) olarak belirlenmiştir.Kaba yemle beslenen hayvanlarda rumen pH' sı ve mantar sayısı kesif yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek olmuştur (P[0.01).Rumen pH' sı bakımından deneme grupları arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Bakteri sayısı ve protozoa sayısı açlık durumunda,kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda sırasıyla 31.18x10(8), 17.14x10(8), 39.14x10(8) ve 4.30x10(5), 9.20x10(5), 15.38x10(5) olarak belirlenmiştir.Kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda bakteri ve protozoa sayısı kaba yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01).Bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Rumen pH'sı bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından örnekleme günleri (1.ve 5. günler) arsında fark saptanmamıştır.Sonuç olarak; yemleme tipinin Rumen Ph'sı bakteri protozoa ve mantar sayılarında değişime neden olduğu saptanmıştır.en_US
dc.formatX y. : çizelge, şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRuminantlaren_US
dc.subjectHayvan yemlerien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ö99r 2005en_US
dc.titleRuminantlarda yemlemeye bağlı olarak değişen rumen mikrobiyal populasyonun belirlenmesi / Osman Tolga Özel; Danışman B. Zehra Sarıçiçeken_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster