• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ruminantlarda yemlemeye bağlı olarak değişen rumen mikrobiyal populasyonun belirlenmesi / Osman Tolga Özel; Danışman B. Zehra Sarıçiçek

Tarih

2005

Yazar

Özel, Osman Tolga

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada açlık durumunda kaba yemle ve kaba yeme ilaveten 400 gr kesif yemle beslenen hayvanlarda yemleme tipinin Rumen mikroorganizmalarının çeşidi ve toplam miktarı üzerine etksi incelenmiştir.Çalışmada yaklaşık 2 yaşında ortalama 40 kg canlı ağırlığında kanüllü 2 baş sakız x karakaya melezi koç kullanılmıştır.Yem materyali olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi arazisinden temin edilen kaba yem (çayır kuru otu) ile piyasadan satın alınan kesif yem kullanılmıştır.Açlık durumunda kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda Rumen pH' sı sırasıyla ; 5.71, 6.55, 6.08, mantar sayısı ise aynı sırayla; 0.21x10(3), 20.5x10(3), 2.02x10(3) olarak belirlenmiştir.Kaba yemle beslenen hayvanlarda rumen pH' sı ve mantar sayısı kesif yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek olmuştur (P[0.01).Rumen pH' sı bakımından deneme grupları arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Bakteri sayısı ve protozoa sayısı açlık durumunda,kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda sırasıyla 31.18x10(8), 17.14x10(8), 39.14x10(8) ve 4.30x10(5), 9.20x10(5), 15.38x10(5) olarak belirlenmiştir.Kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda bakteri ve protozoa sayısı kaba yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01).Bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Rumen pH'sı bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından örnekleme günleri (1.ve 5. günler) arsında fark saptanmamıştır.Sonuç olarak; yemleme tipinin Rumen Ph'sı bakteri protozoa ve mantar sayılarında değişime neden olduğu saptanmıştır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16885.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28444

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [122]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.