Ruminantlarda yemlemeye bağlı olarak değişen rumen mikrobiyal populasyonun belirlenmesi / Osman Tolga Özel; Danışman B. Zehra Sarıçiçek
Özet
Bu çalışmada açlık durumunda kaba yemle ve kaba yeme ilaveten 400 gr kesif yemle beslenen hayvanlarda yemleme tipinin Rumen mikroorganizmalarının çeşidi ve toplam miktarı üzerine etksi incelenmiştir.Çalışmada yaklaşık 2 yaşında ortalama 40 kg canlı ağırlığında kanüllü 2 baş sakız x karakaya melezi koç kullanılmıştır.Yem materyali olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi arazisinden temin edilen kaba yem (çayır kuru otu) ile piyasadan satın alınan kesif yem kullanılmıştır.Açlık durumunda kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda Rumen pH' sı sırasıyla ; 5.71, 6.55, 6.08, mantar sayısı ise aynı sırayla; 0.21x10(3), 20.5x10(3), 2.02x10(3) olarak belirlenmiştir.Kaba yemle beslenen hayvanlarda rumen pH' sı ve mantar sayısı kesif yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek olmuştur (P[0.01).Rumen pH' sı bakımından deneme grupları arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Bakteri sayısı ve protozoa sayısı açlık durumunda,kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda sırasıyla 31.18x10(8), 17.14x10(8), 39.14x10(8) ve 4.30x10(5), 9.20x10(5), 15.38x10(5) olarak belirlenmiştir.Kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda bakteri ve protozoa sayısı kaba yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01).Bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Rumen pH'sı bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından örnekleme günleri (1.ve 5. günler) arsında fark saptanmamıştır.Sonuç olarak; yemleme tipinin Rumen Ph'sı bakteri protozoa ve mantar sayılarında değişime neden olduğu saptanmıştır.