• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Zootekni Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ruminantlarda yemlemeye bağlı olarak değişen rumen mikrobiyal populasyonun belirlenmesi / Osman Tolga Özel; Danışman B. Zehra Sarıçiçek

Date

2005

Author

Özel, Osman Tolga

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada açlık durumunda kaba yemle ve kaba yeme ilaveten 400 gr kesif yemle beslenen hayvanlarda yemleme tipinin Rumen mikroorganizmalarının çeşidi ve toplam miktarı üzerine etksi incelenmiştir.Çalışmada yaklaşık 2 yaşında ortalama 40 kg canlı ağırlığında kanüllü 2 baş sakız x karakaya melezi koç kullanılmıştır.Yem materyali olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi arazisinden temin edilen kaba yem (çayır kuru otu) ile piyasadan satın alınan kesif yem kullanılmıştır.Açlık durumunda kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda Rumen pH' sı sırasıyla ; 5.71, 6.55, 6.08, mantar sayısı ise aynı sırayla; 0.21x10(3), 20.5x10(3), 2.02x10(3) olarak belirlenmiştir.Kaba yemle beslenen hayvanlarda rumen pH' sı ve mantar sayısı kesif yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek olmuştur (P[0.01).Rumen pH' sı bakımından deneme grupları arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Bakteri sayısı ve protozoa sayısı açlık durumunda,kaba yemle beslenen hayvanlarda ve kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda sırasıyla 31.18x10(8), 17.14x10(8), 39.14x10(8) ve 4.30x10(5), 9.20x10(5), 15.38x10(5) olarak belirlenmiştir.Kaba + kesif yemle beslenen hayvanlarda bakteri ve protozoa sayısı kaba yemle beslenen ve açlık durumundaki hayvanlardan daha yüksek bulunmuştur (P[0.01).Bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından gruplar arasındaki farklılık önemli olmuştur (P[0.01).Rumen pH'sı bakteri protozoa ve mantar sayısı bakımından örnekleme günleri (1.ve 5. günler) arsında fark saptanmamıştır.Sonuç olarak; yemleme tipinin Rumen Ph'sı bakteri protozoa ve mantar sayılarında değişime neden olduğu saptanmıştır.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16885.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28444

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [122]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.