Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEvren, Mustafa
dc.contributor.authorAlbayram, Canan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:35:04Z
dc.date.available2020-07-21T21:35:04Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/12651.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26762
dc.descriptionTez (yüksek lisnas) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 12651en_US
dc.description.abstractBu çalışmada turşu ve zeytinde gelişen ve bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun piyasasında satılmakta olan 5 değişik tip 11 adet turşu örneği, 2 değişik tip 16 adet zeytin örneği ve evlerde üretilen 6 değişik tip10 adet turşu örneği ve Mersin ilinde evlerde üretilen 12 değişik tip 38 adet turşu örneği olmak üzere toplam 59 adet turşu ve 16 adet zeytin örneği olmak üzere toplam 75 adet farkı zeytin ve turşu örneği toplandı. Turşu ve zeytin örnekleri Glikoz Pepton Yeast Extract Broth besiyerine inoküle edilerek zenginleştirme işlemi yapıldı. Glikoz Pepton Yeast Extract Agar besiyeri bulunan petri kaplarına 1 ml ekim yapılarak inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda gelişen kolonilerden rengi, şekli, büyüklüğü ve mikroskoptaki görünüşlerinin incelenmesi sonucunda 99 adet maya izole edildi. Bu izolatlara biyokimyasal ve morfolojik tanı testleri uygulandı ve test sonuçları Lodder (1970), Kreger-Van Rij (1987), Barnett ve ark. (1990) ve Kurtzman ve Fell (2000)' in tanı anahtarı kullanılarak mayaların tanımlaması yapıldı. Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen suşların Candida, Cryptococcus, Debaryomyces, Pichia veTorulospora cinslerine ait oldukları tespit edilmiştir. Yapılan tanı testlerinin sonuçlarına göre, izole edilen maya suşlarından tanımlanabilen 65 adet izolatın Candida spp. (%65.65), 11 adet izolatın Pichia spp. (%12.12), 9 adet izolatın Debaryomyces spp. .(%9.09), 3 adet izolatın Cryptococcus spp.(%3.03), 3 adet izolatın Torulospora spp. (%3.03) cinslerine ait türler olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçlar, Candida spp., Debaryomyces spp., Pichia spp.,Cryptococcus spp., and Torulospora spp. cinslerinin turşu ve zeytin yüzeyinden izole edilen dominant maya cinsleri olduğunu göstermektedir.en_US
dc.formatVII, 88 y. ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMaya funguslarıen_US
dc.subjectTurşuen_US
dc.subjectGıda -- Mikrobiyolojien_US
dc.subjectFermantasyonen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A327t 2007en_US
dc.titleTurşu ve zeytinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Canan Albayram ; Danışman Mustafa Evren.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster