Show simple item record

dc.contributor.advisorYazıcı, Fehmi
dc.contributor.authorCinbaş, F.Asuman
dc.date.accessioned2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.available2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/16947.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26751
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 16947en_US
dc.description.abstractBu çalışmada farkli oranlarda yaban mersini meyvesi katkisinin yogurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi arastirilmistir. Evaporasyon islemiyle yaklasik %15 kurumaddeye standardize edilen inek sütünden, dört farkli oranda (%0, %12.5, %25 ve %37.5) yaban mersini ve dört farkli oranda (%0, %2, %4 ve %6) seker ilavesiyle on alti çesit sade, sekerli ve meyveli yogurtlar üretilmistir. 4º C sicaklikta depolanan örneklerde 0., 10. ve 20. günlerde pH, kurumadde, kül, yag, protein, viskozite, Hunter L, a ve b degeri, su salma (sineresis), aroma, yapi ve tekstür ile görünüm ve renk analizleri yapilmistir.Meyve ilavesiyle ve meyve oranindaki artisla birlikte genel olarak örneklerin pH, kül, yag, protein, viskozite ve Hunter L degerlerinde azalma belirlenmistir. Seker ilavesi pH, yag, kül, protein degerinde azalmaya neden olurken kurumadde, su salma ile Hunter a ve b degerinde artis meydana getirmistir. Depolama sürecinde pH ve viskozite degerlerinde azalma belirlenirken yag ve protein degerlerinde artis gözlenmistir. Panelistler örneklerin duyusal degerlendirmesinde aromada 10 üzerinden 6, yapi ve tekstürde ile görünüm ve renkte 5 üzerinden 3.5' in altina düsmeyecek sekilde yüksek puanlar vermislerdir. Yaban Mersini ilaveli yogurtlarin duyusal açidan begenilirligi yüksek olup, kontrol yogurduna yakin puanlar almislardir. Aroma açisindan meyveli örnekler arasinda en çok begenilen %37.5 meyve katkili örnek olurken yapi ve tekstür açisindan %12.5, görünüm ve renk açisindan ise %25 meyve katkili örnekler daha yüksek puanlar almislardir.en_US
dc.formatXI, 66 y. : tablo ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYoğurt yapımıen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS C574y 2005en_US
dc.titleYoğurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine yaban mersininin etkisi / F. Asuman Cinbaş; Danışman Fehmi Yazıcıen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record