• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yoğurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine yaban mersininin etkisi / F. Asuman Cinbaş; Danışman Fehmi Yazıcı

Date

2005

Author

Cinbaş, F.Asuman

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada farkli oranlarda yaban mersini meyvesi katkisinin yogurdun fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi arastirilmistir. Evaporasyon islemiyle yaklasik %15 kurumaddeye standardize edilen inek sütünden, dört farkli oranda (%0, %12.5, %25 ve %37.5) yaban mersini ve dört farkli oranda (%0, %2, %4 ve %6) seker ilavesiyle on alti çesit sade, sekerli ve meyveli yogurtlar üretilmistir. 4º C sicaklikta depolanan örneklerde 0., 10. ve 20. günlerde pH, kurumadde, kül, yag, protein, viskozite, Hunter L, a ve b degeri, su salma (sineresis), aroma, yapi ve tekstür ile görünüm ve renk analizleri yapilmistir.Meyve ilavesiyle ve meyve oranindaki artisla birlikte genel olarak örneklerin pH, kül, yag, protein, viskozite ve Hunter L degerlerinde azalma belirlenmistir. Seker ilavesi pH, yag, kül, protein degerinde azalmaya neden olurken kurumadde, su salma ile Hunter a ve b degerinde artis meydana getirmistir. Depolama sürecinde pH ve viskozite degerlerinde azalma belirlenirken yag ve protein degerlerinde artis gözlenmistir. Panelistler örneklerin duyusal degerlendirmesinde aromada 10 üzerinden 6, yapi ve tekstürde ile görünüm ve renkte 5 üzerinden 3.5' in altina düsmeyecek sekilde yüksek puanlar vermislerdir. Yaban Mersini ilaveli yogurtlarin duyusal açidan begenilirligi yüksek olup, kontrol yogurduna yakin puanlar almislardir. Aroma açisindan meyveli örnekler arasinda en çok begenilen %37.5 meyve katkili örnek olurken yapi ve tekstür açisindan %12.5, görünüm ve renk açisindan ise %25 meyve katkili örnekler daha yüksek puanlar almislardir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/16947.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26751

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.