Yazar "Tosun, İlkay" için listeleme
-
Bazı meyve suyu ve nektarlarının bileşimi
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (2000)Bu çalışmada Samsun piyasasında satılan 5' er adet vişne suyu, portakal suyu, şeftali nektarı ve kayısı nektarı olmak üzere toplam 20 adet meyve suyu örneğinin bileşimi incelenmiştir. Vişne ve portakal suları ile şeftali ... -
Böğürtlen nektarlarında renk üzerine depolamanın etkisi / Semra Yüksel; Danışman İlkay Tosun.
Yüksel, Semra (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002)Bu araştırma, böğürtlen nektarlarının farklı sıcaklıklarda depolanması sırasında özellikle toplam antosiyanin ve renkteki değişim ile renk stabilitesine etki eden ortamdaki diğer bileşim öğelerindeki değişimi saptamak ... -
Böğürtlenin (rubus l.) bileşimi ve böğürtlen reçellerinde renk üzerine depolamanın etkisi / İlkay Tosun; Danışman Nevzat Artık.
Tosun, İlkay (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998)Bu araştırma, böğürtlen reçellerinin depolanması sırasında renk üzerine depolama süre ve depolama sıcaklığının etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için Samsun ve çevresinde doğal olarak yetişen karışık çeşitler ... -
Böğürtlenin (Rubus L.) kimyasal bileşimi üzerine araştırma
Tosun, İlkay; Artık, Nevzat (1998)Bu çalışmada, Samsun ve çevresinde yabani olarak yetişen 4 farklı yerden temin edilen böğürtlen örnekleri kullanılmıştır. Bu örneklerde sırasıyla toplam kuru madde, çözünür katı madde, kırılma indisi, titrasyon asitliği, ... -
Composition of some edible wild plants of Tunceli and surroundings
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (2003)Bu çalışmada Tunceli ve civarında doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından çiğ olarak tüketilen bazı yabani bitkilerin -ışgın (Rheum ribes L), yemlik (Tragopagon pterocarpus DC.), semizotu (Portulaca oleraceae L), su ... -
Çay ve çay fenoliklerinin antioksidan aktivitesi
Tosun, İlkay; Karadeniz, Bülent (2005)Çay, dünyada sudan sonra en çok tüketilen bir içecektir. Son yıllarda, çayın fenolik madde içeriği ve insan sağlığı üzerine etkisi en fazla çalışılan konulardan biridir. Bu çalışmada, çayın fenolik madde içeriği, antioksidan ... -
Çeşitli reçellerin bileşimi üzerine bir araştırma
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (1998)Bu çalışmada 6 adet vişne, 5 adet çilek, 4 adet kayısı ve 4 adet gül olmak üzere toplam 19 adet reçel örneğinin bileşimi incelenmiştir. Vişne, çilek, kayısı ve gül reçellerinde incelenen niteliklere ait ortalama değerler ... -
Çiğ olarak tüketilebilen bazı sebzelerin nitrat içerikleri üzerine bir araştırma
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (1998)Bu çalışma Samsun ve çevresinde yetiştirilen ve çiğ olarak tüketilen kırmızı lahana, hıyar, domates, havuç, biber, marul, beyaz turp, maydonoz, roka ve terenin nitrat içeriklerini saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. ... -
Değişik olgunlaşma aşamalarındaki Trabzon hurmalarının bileşimi ve marmelat üretimine elverişliliği
Bu çalışmada, değişik olgunlaşma aşamalarındaki trabzonhurmalarının bileşimleri saptanarak aynı briks ve pH'lara sahip marmelatlar üretilmiş ve hammaddenin bileşiminden kaynaklanan farklılıkların son ürüne yansıyıp yansımadığı ... -
Değişik reçellerin meyve oranları ile kül içerikleri arasındaki ilişki
Tosun, İlkay; Üstün, Nebahat Şule (1999)Bu araştırmada, Samsun il merkezinde en çok tüketilen çilek, kaysı, vişne, incir ve ayva reçellerinin meyve oranları tespit edilmeye çalışılmış ve meyve oranlan ile örneklerin kül değerleri arasında bir ilişki olup olmadığı ... -
Havucun toplam karotenoid içeriği üzerine depolama sürelerinin ve farklı muhafaza yöntemlerinin etkisi
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay; Özyavuz, Banu (1999)Bu çalışmada, 4 farklı yöntemle (soğukta, dondurarak, konserve edilerek ve kurutularak) işlenenerek 6 ay muhafaza edilen havuç örneklerinin 0. aydan başlanarak her bir aylık dönemde kuru maddede toplam karotenoid miktarları ... -
Kurutularak muhafaza edilen havuçların depolanmaları sırasında bileşim öğelerindeki değişimler üzerine bir çalışma
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay; Özyavuz, Banu (1999)Bu çalışmada, Nantes çeşidi havuçlar kurutularak karanlıkta, oda sıcaklığında depolanmıştır. 6 aylık depolama sonunda toplam şekerde % 4.02, sakarozda % 14.67, askorbik asitte % 51.56, toplam karotenoidde % 30.03' lük ... -
Mikrobiyal gamların özellikleri ve gıdalarda kullanımları
Tosun, İlkay; Gümüşhan, Belkıs (2001)Stabilizörler gıda maddeleri üretiminde belli bir yapıyı korumak veya iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadırlar. Mikrobiyal gamlar, Stabilizörler içerisinde doğal gamlar sınıfında yer almaktadır. Bu makalede, mikrobiyal ... -
Ortodoks yöntemiyle üretilen Türk çaylarının polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi / Bülent Karadeniz; Danışman İlkay Tosun.
Karadeniz, Bülent (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004)Bu araştırma, ülkemizde Ortodoks yöntemiyle üretilen siyah çayların polifenol içeriği ile toplam antioksidan kapasitesini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada kullanılan çay örnekleri, Rize, Trabzon, Artvin ve ... -
Pekmezlerin bileşimi
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (1997)Bu çalışmada 11 adet pekmez örneğinin bileşimi araştırılmıştır. Bu örneklerde incelenen niteliklere ait değişim aralıkları şöyledir: Çözünür katı madde %68.6-78.3; toplam kuru madde %71.90-84.40; toplam şeker %49.76-76.81; ... -
Portakallı ve vişneli konsantre içeceklerin bileşimi üzerine bir çalışma
Üstün, N. Şule; Tosun, İlkay (2000)Bu çalışma, değişik firmalarca üretilen portakallı ve vişneli konsantre içeceklerin bileşimini saptamak ve tüketime hazır hale getirildikten sonraki bazı özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Portakallı ve vişneli ... -
Samsun yöresinde tüketilen yenebilir bazı yabani bitkilerin nitrat içerikleri
Tosun, İlkay; Karadeniz, Bülent; Yüksel, Semra (2003)Bu çalışma, Samsun ve yöresinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından tüketilen yabani bitkilerin nitrat içe-riğinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan 20 çeşit yabani bitki Mart-Mayıs 2001'de ... -
Samsun' da yetiştirilen karalahanaların (Brassica oleracea var. acephala) bileşimi üzerine bir çalışma
Tosun, İlkay; Üstün, N. Şule (2002)Bu çalışma, Samsun'da yetiştirilen karalahanalarm genel bileşimini saptamak amacıyla yapılmıştır. Toplam22 örnekte yapılan analizler sonucunda ortalama olarak kuru madde % 12.01, kül %1.73, ham selüloz %0.48, protein% 4.01, ... -
Standardı olan bazı reçel çeşitlerinin bileşimi üzerinde araştırmalar / İlkay Tosun.
Tosun, İlkay (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1991)Bu araştırma , Samsun il merkezinde tüketime sunulan ve en çok tüketilen çilek , kayısı,vişne ,gül,incir,ayva reçellerinin kalitesini belirlemek , kimyasal özelliklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma süresince ...