Havucun toplam karotenoid içeriği üzerine depolama sürelerinin ve farklı muhafaza yöntemlerinin etkisi
Özet
Bu çalışmada, 4 farklı yöntemle (soğukta, dondurarak, konserve edilerek ve kurutularak) işlenenerek 6 ay muhafaza edilen havuç örneklerinin 0. aydan başlanarak her bir aylık dönemde kuru maddede toplam karotenoid miktarları saptanmıştır. Bulunan sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve kuru maddede toplam karotenoid açısından muhafaza yöntemi, depolama süresi ve muhafaza yöntemi x depolama süresi interaksiyonu çok önemli (p..0.01) bulunmuştur. Ayrıca gerek işleme ve gerekse depolama süresince toplam karotenoidlerin korunumu açısından en etkili yöntemin dondurarak, daha sonra da konserve ederek muhafaza olduğu görülmüştür. In this research, the carrot samples were preserved according to four methods (chilling, freezing, canning and rehydrating) and storaged for six months. The total carotenoid on dry basis contents were determined at the begining and at each month of the storage. According to the statistical evaluation of the results, the effects of preservation methods, storage period and preservation method x storage period interaction on the total carotenoid on dry basis were found to be significant at p < 0.01 level. Also, the most effective method for the retention of total carotenoids during both processing and storage was found to be freezing and then canning.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
14Sayı
2Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TWpVd056SXk=https://hdl.handle.net/20.500.12712/7684