• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ortodoks yöntemiyle üretilen Türk çaylarının polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi / Bülent Karadeniz; Danışman İlkay Tosun.

Tarih

2004

Yazar

Karadeniz, Bülent

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu araştırma, ülkemizde Ortodoks yöntemiyle üretilen siyah çayların polifenol içeriği ile toplam antioksidan kapasitesini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Araştırmada kullanılan çay örnekleri, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde faaliyet gösteren Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı toplam 20 çay fabrikasından temin edilmiştir. Örnekler 2002 yılı 1. kampanya döneminde 3 tekrarlı olarak alınmıştır. Çay örneklerinin kuru madde, toplam fenolik madde, toplam antioksidan kapasite, theaflavin (TF), thearubugin (TR) içerikleri belirlenmiştir. Ayrıca polifenol içeriği ve kafein miktarı yüksek basınç/performans sıvı kromatografisi (HPLC) ile belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda kuru madde değerleri % 91.26-92.97 (ortalama % 91.98); toplam antioksidan kapasite değerleri 788.95-1079.82 mmol/g (ortalama 947.24 mmol/g); toplam fenolik madde değerleri 72.90-83.88 mg/g (ortalama 99.04 mg/g); theaflavin (TF) değerleri % 0.12-0.38 (ortalama % 0.26); thearubugin (TR) değerleri % 11.64-13.80 (ortalama % 12.71) arasında değişmiştir. Ayrıca polifenollerden gallokateşin % 0.3651-0.8940 (ortalama % 0.7270); kateşin hidrat % 0.0243-0.3609 (ortalama % 0.2401); epigallokateşingallat % 0.0199-0.1552 (ortalama % 0.1836); epikateşin % 0.0178-0.8095 (ortalama % 0.1628); epikateşin gallat % 0.0141-0.2071 (ortalama % 0.1264) arasında değişmiştir. Kafein miktarı ise % 2.1323-2.5359 (ortalama % 2.3484) arasında değişmiştir.Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre Ortodoks yöntemiyle üretilen Türk çaylarının polifenol içeriği ve antioksidan kapasitesi literatürdeki benzer çalışma sonuçları ile uyumludur.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/23082.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26745

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [113]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.