Publication:
Bazı Süt Ürünlerinde Kansorojen N-Nitrozaminlerin Belirlenmesi

dc.contributor.advisorBatı, Hümeyra
dc.contributor.authorBaşak, Müberra
dc.date.accessioned2020-07-21T21:39:32Z
dc.date.available2020-07-21T21:39:32Z
dc.date.issued1993
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1993en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 37263en_US
dc.description.abstractÖZET Gıda maddelerinde yaygın olarak bulunan N-nitrozaminler insan sağlığı için büyük risk oluşturduklarından çok sayıda araştırmaya konu olmuşlardır. Bu araştırmada gıda maddelerinin bir bölümü olan süt ürünlerinde bulunan N-nitrozaminlerin kalitatif ve kantitatif tayini yapılmıştır. Bunun için 11 farklı süt ürünü örneği alınarak N-nitrozamin yönünden analiz edil miştir. Süt ürünü örneklerinde bulunan N-nitrozaminlerin kalitatif tayini için ince tabaka kromatografisi, kantitatif tayini için spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır ve örneklerde bulunan toplam N-nitrozamin miktarları DMNA cinsinden tespit edilmiştir. N-nitrozaminlerin ekstraksiyonunda sokslet ekstraksiyonu ve normal katı-sıvı ekstraksiyonu olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmıştır. Kullanılan I. ekstraksiyon yöntemi sonucu, kaşar peyniri, taze peynir, çökelek, teneke peyniri, tel peynir ve lor peynirinde sırasıyla 0.52, 0.42, 0.56, 0.60, 0.90 ve 0.83 ppm düzeylerinde toplam N-nitrozamin belirlenirken, aynı örneklerde II. ekstraksiyon yöntemi sonucu sırasıyla 0.57, 0.44, 0.62, 0.64, 0.96, 0.87 ppm düzeylerinde toplam N-nitrozamin belirlenmiştir.
dc.description.abstract38 SUMMARY N-Nitrosamines are studied extensively as they are widely distributed in food form great risk factor for human health. In this study, the qualitative and quantitati ve determination of N- nitrosamines present in dairy products have been carried out. For this purpose, eleven kinds of dairy products were chosen and analysed for N-nitrosamines. For qualitative determination thin layer chromotography was used and the spectrophotometric method was applied for quantitative analysis an the total amounts of N-nitrosamines were presented as DMNA. Two different ext raction methods namely, soxhlet and normal solid-liquid extractions were tried. The total N-nitrosamine values in sheep, fresh, curd, can, thready cheese and soft goot milk cheese were found as 0.52, 0.42, 0.56, 0.60, 0.90 and 0.83 ppm respectively by means of soxhlet extrac tion. By using the second extraction method for the same samples we found 0.57, 0.44, 0.62, 0,64, 0.96 and 0.87 ppm respectively.en_US
dc.formatVI, 44 y. : resim ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage51
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/37263.pdf
dc.identifier.yoktezid29484
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliği
dc.subjectKimya
dc.subjectN-Nitrozamin
dc.subjectNitrosaminler
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectSüt
dc.subjectChemistryen_US
dc.subjectN-Nitrosamineen_US
dc.subjectNitrosaminesen_US
dc.subjectMilken_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS B297b 1993en_US
dc.titleBazı Süt Ürünlerinde Kansorojen N-Nitrozaminlerin Belirlenmesi
dc.titleDetermination of Carcinogenic N-Nitrosamines in Some Dairy Productsen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files