Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBozoğlu, Mehmet
dc.contributor.authorMazgal, Bekir
dc.contributor.authorCeyhan, Vedat
dc.date.accessioned2020-06-21T10:40:06Z
dc.date.available2020-06-21T10:40:06Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TVRnNE1qZ3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/9288
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Türkiyenin Samsun İlindeki tarıma dayalı sanayide etkinlik ve etkili faöktörlerin araştırılmasıdır. Etkinlik sınırları, 49 firmadan elde edilen veriler kullanılarak ve veri zarflama yöntemi uygulanarak ölçülmüştür. Etkinlik analizi sonuçları, ortalama etkinlik, dağıtım etkinliği ve ekonomik etkinliğin sırasıyla 0.90, 0.89 ve 0.81 olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, etkinlik analizi etkin olarak çalışmayan firmaların benzer nitelikteki etkin firmalara göre maliyetlerini %19 oranında azaltabileceklerini göstermektedir. Ticari markaya sahip olunması, pazarlama stratejisinin uygulanması ve diğer firmalarla işbirliğine gidilmesi, ekonomik etkinliği pozitif olarak etkilemektedir. Buna karşın, kapasite kullanma oranıyla ekonomik etkinlik arasında negatif bir ilişki söz konusudur. Tarıma dayalı sanayi işletmelerinde ektinliğin artırılması için, iyi yönetişim, verimsiz ve aşırı yatırımların önlenmesi, ticari markalaşmanın teşvik edilmesi, pazar araştırmaları, tarıma dayalı firmalar arasında işbirliğinin sağlanması konularına odaklanılmalıdır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT The aim of this study is to explore efficiency and its determinants in the agro-food industry in Samsun Province, Turkey. Using data collected from 49 firms, the data envelopment analysis method was used to estimate efficiency measures. The results of efficiency analysis reveal that the mean technical, allocative, and cost efficiencies are 0.90, 0.89, and 0.81, respectively. However, the results indicate that the inefficient firms would have had to lower costs by 19% to perform as well as other similar firms. Having a brand, applying marketing strategies, and establishing cooperation positively influence on the economic efficiency. However, there is a negative relationship between capacity use ratio and the efficiency. To enhance the efficiency in the agro-food industry, decision makers should focus on sound management, preventing unproductive investments and overcapacity, encouraging trademarking, market research, and ensuring cooperation among the agro-food firms.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleEfficiency and its determinants in the agro-food industry of Samsun Province, Turkeyen_US
dc.title.alternativeSamsun İlinde tarıma dayalı sanayide etkinlik ve etkili faktörleren_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜen_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage260en_US
dc.identifier.endpage267en_US
dc.relation.journalAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster