Herbisitlerin bitki patojenlerine etkisi
Özet
Bir hastalığın ortaya çıkışı ve seyrinde çevresel faktörlerin büyük önemi vardır. Bu faktörler arasında tarım alanlarında yabancı otların kontrolü için yaygın şekilde kullanılan herbisitler, bitki patojeni fungus, bakteri ve virüsler üzerinde farklı etkilere sahip olarak hastalık oluşumunu etkilemektedir. Bir herbisitin uygulanması sonucunda bazı patojenlerin yoğunluğu artarken, bazılarının azalmaktadır. Diğer taraftan uygulanan bir herbisit bir patojenin gelişimini arttırırken, diğer bir herbisit aynı patojenin gelişimini azaltmaktadır. Bu bakımdan, kullanılacak herbisit ile ilgili olarak, bitki patojenleri üzerinde maksimum düzeyde baskılayıcı etkiye sahip, toprakta hızla ayrışabilen, diğer faydalı mikroorganizmalara minimum düzeyde olumsuz etkiye sahip olanının tercih edilmesi gerekmektedir. Environmental factors have significant effect on disease occurence and progress. Among these factors, herbicides which are commonly used to control weeds in agricultural areas have a impact on plant diseases by causing various effects on fungi, bacteria and viruses. The incidence of pathogens may be either decreased or increased as a result of a herbicide treatment. On the other hand, one herbicide may limit the growth of a pathogen while the other may promote it. In relation to the herbicide to be used, the one which has maximum suppressive effect on the growth of plant pathogen but minimum on benefical microorganisms, and the one which could decompose rapidly in the environment should be preffered.
Kaynak
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)Cilt
19Sayı
1Bağlantı
https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZMU5RPT0=https://hdl.handle.net/20.500.12712/8641