• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Araştırma Çıktıları | TR-Dizin | WoS | Scopus | PubMed
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Herbisitlerin bitki patojenlerine etkisi

Date

2004

Author

Şevik, Mehmet Ali
Mennan, Hüsrev
Sökmen, Arlı Miray

Metadata

Show full item record

Abstract

Bir hastalığın ortaya çıkışı ve seyrinde çevresel faktörlerin büyük önemi vardır. Bu faktörler arasında tarım alanlarında yabancı otların kontrolü için yaygın şekilde kullanılan herbisitler, bitki patojeni fungus, bakteri ve virüsler üzerinde farklı etkilere sahip olarak hastalık oluşumunu etkilemektedir. Bir herbisitin uygulanması sonucunda bazı patojenlerin yoğunluğu artarken, bazılarının azalmaktadır. Diğer taraftan uygulanan bir herbisit bir patojenin gelişimini arttırırken, diğer bir herbisit aynı patojenin gelişimini azaltmaktadır. Bu bakımdan, kullanılacak herbisit ile ilgili olarak, bitki patojenleri üzerinde maksimum düzeyde baskılayıcı etkiye sahip, toprakta hızla ayrışabilen, diğer faydalı mikroorganizmalara minimum düzeyde olumsuz etkiye sahip olanının tercih edilmesi gerekmektedir.
 
Environmental factors have significant effect on disease occurence and progress. Among these factors, herbicides which are commonly used to control weeds in agricultural areas have a impact on plant diseases by causing various effects on fungi, bacteria and viruses. The incidence of pathogens may be either decreased or increased as a result of a herbicide treatment. On the other hand, one herbicide may limit the growth of a pathogen while the other may promote it. In relation to the herbicide to be used, the one which has maximum suppressive effect on the growth of plant pathogen but minimum on benefical microorganisms, and the one which could decompose rapidly in the environment should be preffered.
 

Source

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi)

Volume

19

Issue

1

URI

https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TmpZMU5RPT0=
https://hdl.handle.net/20.500.12712/8641

Collections

  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.