Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorPekşen, Aysun
dc.contributor.authorYüksek, Haydar
dc.contributor.authorTurfan, Nezahat
dc.contributor.authorKibar, Beyhan
dc.date.accessioned2022-05-17T08:17:07Z
dc.date.available2022-05-17T08:17:07Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationPEKŞEN A,YÜKSEK H,TURFAN N,KİBAR B (2021). Determination of Radioactivity Levels in Different Mushroom Species from Turkey. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 31(1), 30 - 41. Doi: 10.29133/yyutbd.797101.en_US
dc.identifier.issn1308-7576 / 1308-7584
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29133/yyutbd.797101
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/33237
dc.descriptionTam Metin / Full Texten_US
dc.description.abstractRadioactivity in the environment occurs due to natural, terrestrial, extra-terrestrial factors or caused by human activity. Foodstuffs such as plants and mushrooms that grown in the soil which containing radioactive elements can absorb radioactive elements from the soil. Wild mushrooms can accumulate many types of toxicological, nutritional, and radioactive elements. Knowing the levels of radioactivity in the foodstuffs is of great importance for the protection of human health. In this study, the activity concentrations of the naturally occurring 238U, 232Th, 40K nuclides and artificially occurring 137Cs nuclide were determined and annual effective doses and excess lifetime cancer risk values were calculated in mushrooms commonly consumed by the Turkish people. Fifteen types of mushroom samples were collected from different locations of Turkey. The results showed that the activity concentrations of 238U, 232Th, 40K and 137Cs varied from 9.2±1.6 to 75.4±8.8 Bq kg−1, 10.9±1.6 to 76.3±8.9 Bq kg−1, 925.9±29.0 to 3848.0±73.2 Bq kg−1 and 6.1±1.1 to 2824.8±79.8 Bq kg−1, respectively. The mean total annual effective dose was found to be 11.5 μSv y−1. 40K radionuclide was the highest contributor to the mean total annual effective dose as 5.35 μSv y−1. The mean excess lifetime cancer risk (ELCR) caused by consumption of mushrooms in the study was determined as 4.6 x10−5.en_US
dc.description.abstractRadyoaktivite; doğal, karasal, dünya dışı faktörler veya insan aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Radyoaktif elementler içeren toprakta yetişen bitkiler ve mantarlar gibi gıda maddeleri, topraktaki radyoaktif elemetleri absorbe edebilmektedir. Yabani olarak yetişen mantarlar pek çok türde toksikolojik, besleyici ve radyoaktif element biriktirebilmektedir. Gıda maddelerindeki radyoaktivite seviyelerinin bilinmesi insan sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Türk halkı tarafından yaygın olarak tüketilen mantarlarda doğal olarak oluşan 238U, 232Th ve 40K nüklidleri ile yapay olarak oluşan 137Cs nüklidinin aktivite konsantrasyonları, yıllık etkin dozlar ve yaşam boyu kanser riski değerleri belirlenmiştir. Türkiye'nin farklı yerlerinden 15 çeşit mantar örneği toplanmıştır. Sonuçlar 238U, 232Th, 40K ve 137Cs aktivite konsantrasyonlarının sırasıyla 9.2±1.6 - 75.4±8.8 Bq kg−1, 10.9±1.6 - 76.3±8.9 Bq kg−1, 925.9±29.0 - 3848.0±73.2 Bq kg−1 ve 6.1±1.1 - 2824.8±79.8 Bq kg−1 arasında değiştiğini göstermiştir. Ortalama toplam yıllık etkin doz 11.5 μSv y−1 olarak bulunmuştur. 40K radyonüklidi, ortalama toplam yıllık etkin doza 5.35 μSv y−1 ile en yüksek katkıda bulunan radyonüklid olarak belirlenmiştir. Çalışmada yer alan mantarların tüketiminden kaynaklanan ortalama yaşam boyu kanser riski (ELCR) değeri 4.6 x10−5.olarak belirlenmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherVan Yüzüncü Yıl Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.29133/yyutbd.797101en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectannual effective doseen_US
dc.subjectlifetime cancer risken_US
dc.subjectmushroomen_US
dc.subjectradioactivityen_US
dc.subjectradionuclideen_US
dc.subjectyıllık etkin dozen_US
dc.subjectyaşam boyu kanser riskien_US
dc.subjectmantaren_US
dc.subjectradyoaktiviteen_US
dc.subjectradyonükliden_US
dc.titleDetermination of radioactivity levels in different mushroom species from Turkeyen_US
dc.title.alternativeTürkiye'den farklı mantar türlerinde radyoaktivite seviyelerinin belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9601-5041en_US
dc.contributor.institutionauthorPekşen, Aysun
dc.identifier.volume31en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage30en_US
dc.identifier.endpage41en_US
dc.relation.journalYüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster