Ziraat Fakültesi
Recent Submissions
-
The effects of different forage types on feed values and digestibilities in some brassica fodder crops
(2021)This study was conducted to explore the effects of different forage types (fresh, hay and silage) on thechemical composition, forage quality and in vitro true digestibility (IVTD) of fodder turnip (Brassica rapa),fodder ... -
A model for determining the interactions between some honey bee (apis mellifera l.) genotypes and different grooming times in terms of aggression
(2021)In honey bee (Apis mellifera L.), aggression and aggressive behavior occur due to many reasons and the most important one is the genotype. However, regardless of genotype, a bee colony can have different levels of aggression ... -
The effect of organic waste and synthetic conditioner applications on consistency limits
(Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü, 2021)This study was carried out to determine the effects of wheat straw (WS), hazelnut husk (HH), humic acid (HA) and polyacrylamide (PAM) treatments on consistency limits (liquid limit (LL), plastic limit (PL), plasticity index ... -
Effect of production system (intensive and free-range), slaughter age and gender on nutrient and fatty acid composition of meat in partridges (alectoris chukar)
(2021)This study was conducted to determine the effect of production system, slaughter age, and gender on the nutrient composition, fatty acids profile, and index values of breast and thigh meat in Alectoris chukar partridges. ... -
Changes in nutrients, energy, antioxidant and carotenoid levels of dried tomato (lycopersicon esculentum) pomage treated with aspergillus niger solid-state fermentation
(Turkish Science and Technology Publishing (TURSTEP), 2021)Tomato pomace (TP), utilized improperly is not namely causes a waste of valuable resources but also increases environmental pollution. In this study, possibilities improving nutrient composition by fermenting dry TP with ... -
Serada sonbahar dönemi dolmalık biber yetiştiriciliğinde hibrit çeşit adaylarının meyve kalitesi ve verim performansları
(Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, 2021)Sebzelerde düşük sıcaklık zararı; büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyerek verim ve kalite kayıplarına neden olan önemli bir abiyotik stres faktörüdür. Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde düşük sıcaklıklar nedeniyle tür ve ... -
Semt pazarında ürünlerini satan çiftçilerin görüşleri ve memnuniyet durumları: Sinop ili Gerze ilçesi örneği, Türkiye
(Siirt Üniversitesi, 2021)Araştırmanın amacı, çiftçilerin semt pazarıyla ilgili görüşlerini ve memnuniyet durumlarını ortaya koymak, ayrıca sorunlara yönelik çözüm önerileri getirmektir. Araştırma verileri, Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nde ... -
Konvansiyonel meyve yetiştiriciliği yapan üreticilerin organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konusundaki görüşleri: Zonguldak ili örneği, Türkiye
(Siirt Üniversitesi, 2021)Konvansiyonel tarımın insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, son yıllarda organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yaygınlaşmış ve buna yönelik araştırmalar önem kazanmıştır. Bu ... -
Meyvecilik yapan işletmelerde kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanım tercihleri ve bilgi kaynakları: Zonguldak ili örneği
(2021)Tarımda üreticilerin teknik ve ekonomik konularla ilgili yeterli bilgiye sahip olması; işletmelerde etkin kaynak kullanımı, gelirin ve yaşam standardının yükseltilmesini sağlayan önemli faktörlerden biridir. Araştırmanın ... -
Capsicum baccatum türüne ait biber popülasyonunun karakterizasyonu ve morfolojik varyasyon düzeyinin belirlenmesi
(Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, 2021)Amaç: Capsicum baccatum türüne ait 67 biber genotipinin UPOV (Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği) bitki özellik belgesi kriterlerine göre morfolojik özelliklerinin tanımlanması ve bitkisel özellikleri ... -
Ordu ve Giresun illerindeki fındık bahçelerinin toprak özellikleri ile biyolojik özellikleri arasındaki ilişkiler
(Türkiye Toprak Bilimi Derneği, 2021)Çalışmada, Ordu ve Giresun illerinde fındık yetiştiriciliği yapılan alanlardan alınan toprakların biyolojik özellikleri ile bazı fizikokimyasal özellikleri arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara ... -
Organik atık ve polimer uygulamalarının toprakta doğrusal uzama katsayısı ve hacimsel büzülme değeri üzerine etkileri
(Türkiye Toprak Bilimi Derneği, 2021)Topraklarda ıslanma kuruma süreçleriyle meydana gelen şişme büzülme olayları toprak çatlamalarına neden olarak bitki köklerininzarar görmesine ve toprakta su kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışma kumlu tın ve killi tın ... -
Fertility of uncontrolled village flock eggs and comparison of quality traits of table - eggs produced in different production systems
(Turkish Science and Technology Publishing, 2021)In this study, the eggs produced in uncontrolled village conditions were compared to free-range, organic and cage-system in two seasons, in autumn and spring, in terms of external and internal quality traits. In the autumn ... -
Grouping some paddy cultivars in terms of zinc nutrition capabilities and identification of the best zinc nutrition traits of these cultivars
(Pen Academic Publishing, 2021)The present study was conducted to group some paddy cultivars in terms of their zinc nutritional capabilities and to identify the best zinc nutrition traits of these cultivars. Present experiments were conducted with 5 ... -
Bazı toprak özellikleri ile ilişkili olarak arazi kullanımı ve arazi örtüsünün toprak organik karbon stokuna etkisi
(Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2021)Toprak organik karbon (TOK) stokunun mekânsal dağılımını etkileyen temel faktörlerin belirlenmesi, TOK stok tahminlerinin doğruluğunu artırmak için kritik öneme sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’nin Orta Karadeniz ... -
Has household purchasing of confectionery products in Turkey changed in the last decade?
(Tekirdag Namik Kemal University, 2021)Although consumption of confectionery and chocolate products per capita in Turkey is considerably lower than that of the developed counties, there has recently been a rising trend in sugar consumption. The purpose of this ... -
Effect of production system and slaughter age on some meat quality and digestive tract traits of pheasants (phasianus colchicus)
(Ankara Üniversitesi, 2021)Male and female mixed 200 pheasants were reared in intensive and outdoor conditions to assess the meat quality and some digestive tract traits. Color, pH, cooking loss, water holding capacity and drip loss were determined ... -
Determination of the L-DOPA (L-3, 4-Dihydroxyphenylalanine) content in faba bean (Vicia faba L.) flowers and faba bean flower tea
(Turkish Science and Technology Publishing, 2021)This study aimed to determine the L-DOPA content in the flowers of some different faba bean genotypes and determine the L-DOPA levels in tea prepared from flowers. The experiment was carried out under the ecological ... -
Effects of allegations regarding the use of antibiotics and hormones in diets on consumer perceptions, attitudes and behaviors towards broiler meat consumption
(Turkish Science and Technology Publishing, 2021)This research has been carried out to determine the effects of the current misinformation (hormone, antibiotic, feed additives and growth of broiler chickens in a short period) on consumers' view of the poultry meat sector. ... -
Arazi örtüsü/arazi kullanım değişimlerinin farklı zamanlı landsat uydu görüntüleri ile belirlenmesi: Çarşamba delta ovası örneği
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2021)Arazi örtüsü/arazi kullanımı değişimleri araziye uygun bir şekilde yapılmadığı takdirde, ekolojide önemli tahribatlara neden olabilmektedir. Çalışmanın amacı, Samsun ilinin doğusunda yer alan ve Karadeniz Bölgesi’nin en ...