Show simple item record

dc.contributor.advisorKöycü, Coşkun
dc.contributor.authorAnıl, Handan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:41Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:41Z
dc.date.issued2000
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/35561.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28192
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2000en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 35561en_US
dc.description.abstractBu araştırma, Samsun ekolojik şartlarında yetiştirilen 15 ekmeklik buğday çeşitinde verim,verim unsurları ve kalite kriterlerini belirlemek amacı ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerinde 1996-1997 ve 1997-1998 yıllarında yürütülmüştür.Tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak yürütülen bu araştırmada buğday materyalı olarak Kutluk,Sultan,Kırgız,Pehlivan,Murat 1,Kate A-1 Prostor, Seyhan-95, Doğankent -1,Yüreğir-89 , Basribey-95, Kaşifbey-95,Cumhuriyet-75, Kaklıç-88, Gün-91 çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada morfolojik özelliklerden ; bitki boyu,bayrak yaprak ayası boyu , başak uzunluğu , verim komponentlerinden başaktaki tane ağırlığı , metrekaredeki başak sayısı ; ayrıca hasat indeksi ve tane verimi ile , kalite kriterlerinden ; 1000 tane ağırlığı , hektolitre ağırlığı , ham protein oranı , Zeleny sedimantasyon değeri , gluten oranı incelenmiştir. Araştırma sonucu, en yüksek tane verimi Kate A-1 (507.5 kg/da), Yüreğir-89 (505.8 kg/da) ve Seyhan -95 ( 498.7 kg/da ) çeşitlerinden , en yüksek ham protein oranı Murat-1 (%13.90) çeşidinden , Zeleny sedimantasyon değeri Gün -91(38.5 ml ) çeşidinden , gluten oranı ise Murat-1 (%44.35) çeşidinden elde edilmiştir. Buğday çeşitlerinin verim ile bazı unsurları arasında negatif ilişkiler saptanması , verim ile diğer karakterler arasındaki ilişkilerin yıllara ve çeşitlere göre değişebileceğini göstermiştir. Kalite özelliklerinde ise , ham protein oranı ile Zeleny sedimantasyon değeri ve gluten oranı arasında önemli ve pozitif ilişkiler bulunmuştur.en_US
dc.formatXII, 61 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBuğday yetiştiriciliğien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A597s 2000en_US
dc.titleSamsun ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde verim, verim unsurları ve kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Handan Anıl; Danışman Coşkun Köycü.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record