Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorErdem, Muammer
dc.contributor.authorYeşilayer, Nihat
dc.date.accessioned2020-07-21T21:43:15Z
dc.date.available2020-07-21T21:43:15Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/14520.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/27811
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 14520en_US
dc.description.abstractKantaksantin, kırmızı biber ekstraktı,astaksantin ve Gammarus spp.'nin Gökkuşağı alabalığı filetolarının pigmentasyonu üzerine etkileri karşılaştırıldı.Başlangıç ağırlığı 154.26 g olan gökkuşağı alabalıkları 3 tekerrürlü olarak (her tanka 25 adet) ortalama 14.74 ºC su sıcaklığındaki tatlı suda yetiştirildi.Balıklara 60 gün boyunca karotenoid ilavesi yapılan yemlerle beslendi.Denemenin sonunda ortalama ağırlık, spesifik büyüme oranı ve yem değerlendirme oranlarında deneme grupları arasında önemli bir fark bulunamadı (P]0.05). Kantaksantin kırmızı biber ekstraktı ve astaksantin ilave edilen yemlerle beslenen balıkların kasında deneme sonunda 6 mg/kg'dan fazla karotenoid konsantrasyonu oluştu.Kantaksantin grubu (10.07 mg/kg) diğer gruplardaki Gökkuşağı alabalık filetolarından daha fazla bir birikim sağladı.CIE (1976) L*a*b* değerleri Minolta Chroma Meter ile tespit edildi.Alabalık filetosundaki karotenoid konsantrasyonunun artışı ile kırmızılık yoğunluğu (a*)filetoda artarken parlaklığın (L*) azaldığı görüldü.Tristimulus Chrometer a* 0.40'dan 9.55'e, b* değerleri 11.11'den 19.71'e, L* değerleri 54.40'dan 45.21'e değişirken Chroma (C*ab ve Hue (Habº) açısı değerleri sırasıyla 11.13'den 13.73'e ve 87.35'den 62.43 aralığında değişim göstermiştir.Roche Salmofan TM kart skorunda yemlerdeki kantaksantin kırmızı biber ekstraktı ve astaksantinin filetodaki artışı ile bir artış göstermiştir.Balık etinde pigmentasyon yemdeki karotenoid konsantrasyonunun artışına bağlı olarak artış gösterirken karotenoid tutulma oranında azalma görülmüştür.Kastaki renk parametreleri ve karotenoid konsantrasyonu arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülmüştür.en_US
dc.formatXIII, 130 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlabalık yetiştiriciliğien_US
dc.subjectBalıklar -- Beslenme ve yemleren_US
dc.subject.otherTEZ DOK Y37y 2007en_US
dc.titleYağ oranı yüksek radyasyonlara katılan doğal ve sentetik karotenoidlerin gökkuşağı alabalıklarında (oncorhynchus mykiss) pigmentasyon düzeyi ve büyüme performansına etkileri / Nihat Yelşilayer; Danışman Muammer Erdem.en_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster