dc.contributor.advisor | Erdem, Muammer | |
dc.contributor.author | Yeşilayer, Nihat | |
dc.date.accessioned | 2020-07-21T21:43:15Z | |
dc.date.available | 2020-07-21T21:43:15Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.uri | http://libra.omu.edu.tr/tezler/14520.pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/27811 | |
dc.description | Tez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007 | en_US |
dc.description | Libra Kayıt No: 14520 | en_US |
dc.description.abstract | Kantaksantin, kırmızı biber ekstraktı,astaksantin ve Gammarus spp.'nin Gökkuşağı alabalığı filetolarının pigmentasyonu üzerine etkileri karşılaştırıldı.Başlangıç ağırlığı 154.26 g olan gökkuşağı alabalıkları 3 tekerrürlü olarak (her tanka 25 adet) ortalama 14.74 ºC su sıcaklığındaki tatlı suda yetiştirildi.Balıklara 60 gün boyunca karotenoid ilavesi yapılan yemlerle beslendi.Denemenin sonunda ortalama ağırlık, spesifik büyüme oranı ve yem değerlendirme oranlarında deneme grupları arasında önemli bir fark bulunamadı (P]0.05). Kantaksantin kırmızı biber ekstraktı ve astaksantin ilave edilen yemlerle beslenen balıkların kasında deneme sonunda 6 mg/kg'dan fazla karotenoid konsantrasyonu oluştu.Kantaksantin grubu (10.07 mg/kg) diğer gruplardaki Gökkuşağı alabalık filetolarından daha fazla bir birikim sağladı.CIE (1976) L*a*b* değerleri Minolta Chroma Meter ile tespit edildi.Alabalık filetosundaki karotenoid konsantrasyonunun artışı ile kırmızılık yoğunluğu (a*)filetoda artarken parlaklığın (L*) azaldığı görüldü.Tristimulus Chrometer a* 0.40'dan 9.55'e, b* değerleri 11.11'den 19.71'e, L* değerleri 54.40'dan 45.21'e değişirken Chroma (C*ab ve Hue (Habº) açısı değerleri sırasıyla 11.13'den 13.73'e ve 87.35'den 62.43 aralığında değişim göstermiştir.Roche Salmofan TM kart skorunda yemlerdeki kantaksantin kırmızı biber ekstraktı ve astaksantinin filetodaki artışı ile bir artış göstermiştir.Balık etinde pigmentasyon yemdeki karotenoid konsantrasyonunun artışına bağlı olarak artış gösterirken karotenoid tutulma oranında azalma görülmüştür.Kastaki renk parametreleri ve karotenoid konsantrasyonu arasında doğrusal bir ilişki olduğu görülmüştür. | en_US |
dc.format | XIII, 130 y. : şekil ; 30 sm. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Alabalık yetiştiriciliği | en_US |
dc.subject | Balıklar -- Beslenme ve yemler | en_US |
dc.subject.other | TEZ DOK Y37y 2007 | en_US |
dc.title | Yağ oranı yüksek radyasyonlara katılan doğal ve sentetik karotenoidlerin gökkuşağı alabalıklarında (oncorhynchus mykiss) pigmentasyon düzeyi ve büyüme performansına etkileri / Nihat Yelşilayer; Danışman Muammer Erdem. | en_US |
dc.type | doctoralThesis | en_US |
dc.contributor.department | OMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalı | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US] |