Karadeniz'deki deniz salyangozlarının (rapana venosa valenciennes, 1846) biyolojisi, et verimi ve etinin kimyasal yapısı / Gülnur Genç; Danışman İbrahim Erkoyuncu.
Abstract
B u araştırma Karadeniz'de bulunan deniz salyangozlarının (Rapana venosa Valenciennes, 1846) biyolojisi et verimi ve etinin kimyasal yapısının saptanması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada tesise işlenmek üzere getirilen salyangozlardan (çiğ) ve işlenmiş salyangozlardan (pişmiş) ayrı ayrı alınan örnekler kimyasal analize tabi tututulmuş ayrıca farklı saklama koşullarının etkileri de -7°C ve -30°C'lerde incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda deniz salyangozunda et verimi %24 olarak saptanmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre çiğ salyangozlarda su oranı %72.8 , ham protein %14.09, ham yağ %1.67, ham kül %1.98; pişmiş salyangozlarda ise su oranı %77.25, ham protein %12.53, ham yağ %1.35, ham kül %1.44 olarak bulunmuştur.
Collections
- Öksüz Koleksiyonu [714]