Sinop piyasasında satılan mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) balıklarında mikrobiyal floranın belirlenmesi / Gül Ataioğlu; Danışman Yalçın Kaya
Özet
Bu araştırmada Sinop piyasasında satılan mezgit (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) balıklarında mikrobiyal floranın belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Her ay alınan 12 ay süre ile her ay incelenen örneklerde fileto, mide-barsak ve solungaçlarda toplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob pisikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella ve Vibrio paraheamolyticus mikroorganizmalarının varlıkları saptanmıştır. Fileto da toplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob psikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticus mikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 1,52±0,24 log cfu/g, 5,26±0,02 log cfu/g,3,52±0,04 log cfu/g, 4,61±0,04 log cfu/g, 1,68±0,19 log cfu/g, 4,48±0,03 log cfu/g, 1,36±0,07 log cfu/g, 1,94±0,07 log cfu/g, 1,15±0,02 log cfu/g, 2,24±0,02 log cfu/g olarak tespit edilmiştir. Mide-barsakda toplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob pisikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticus mikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 2,33±0,06 log cfu/g, 4,76±0,03 log cfu/g,1,46±0,15 log cfu/g, 4,53±0,05 log cfu/g, 2,04±0,04log cfu/g, 4,47±0,02 log cfu/g,1,23±0,03 log cfu/g, 2,47±0,02 log cfu/g, 1,37±0,05 log cfu/g, 2,32±0,02 log cfu/g olarak tespit edilmiştir. Solungaçlarda toplam aerob mezofil mikroorganizma toplam aerob pisikrofil mikroorganizma, koliform bakteri, S.aureus, ve V.paraheamolyticus mikroorganizmaların minumun ve maksimum sayıları sırasıyla 3,84±0,12 log cfu/g, 5,46±0,03 log cfu/g,3,24±0,08 log cfu/g, 5,53±0,05 log cfu/g,2,25±0,06 log cfu/g, 4,88±0,04 log cfu/g,2,22±0,04 log cfu/g, 4,15 ± 0,12 log cfu/g, 2,06±0,03 log cfu/g, 2,57±0,07 log cfu/g olarak tespit edilmiştir. İstatistiki olarak toplam aerob mezofil mikroorganizma, toplam aerob pisikrofil mikroorganizma, S.aureus, ve V.paraheamolyticus mikroorganizma sayıları bakımından fileto ve mide-barsak arasında önemli bir fark bulunmazken (p]0,05), fileto ve solungaçlar arasında fark önemli bulunmuştur (p[0,05). Mide-barsak ve solungaçlar arasında toplam aerob mezofil mikroorganizma, toplam aerob pisikrofil mikroorganizma ve S.aureus mikroorganizma sayıları bakımından fark bulunurken (p[0,05), V.paraheamolyticus mikroorganizma sayıları bakımından fark önemsiz bulunmuştur (p]0,05). Koliform bakteri sayıları bakımından ise fileto, mide-barsak ve solungaçlar arasında fark önemsiz bulunmuştur (p]0,05). Fileto ve mide-barsak örneklerinde Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında, solungaç örneklerinde ise Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında E.coli tespit edilmiştir. Filetoda Salmonella izole edilemezken mide-barsak ve solungaçlarda Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarında izole edilmiştir.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]