Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEvren, Mustafa
dc.contributor.authorApan, Mustafa
dc.date.accessioned2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.available2020-07-21T21:35:03Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/15263.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26757
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 15263en_US
dc.description.abstractBu çalışmada beyaz peynir yüzeyinde gelişen ve peynirde potansiyel bozulma etmeni olan maya suşlarının izole edilerek tanılarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Samsun ilindeki farklı marketlerde satışa sunulan farklı marka ve ambalajlardaki peynirlerden 28 adet, evlerden sağlanan 12 adet olmak üzere toplam 40 adet beyaz peynir örneği alındı. Peynir örnekleri Glikoz Pepton Yeast Extract Broth besiyerine inoküle edilerek zenginleştirme işlemi yapıldıktan sonra petri kaplarına ekim yapılarak inkübasyona bırakıldı. İnkübasyon sonunda gelişen kolonilerden rengi, şekli, büyüklüğü ve mikroskoptaki görünüşlerinin incelenmesi sonucunda 100 adet maya izole edildi. Bu izolatlara biyokimyasal ve morfolojik tanı testleri uygulandı ve bu testlerden elde edilen sonuçlar Lodder (1970), Kreger-Van Rij (1987), Barnett ve ark. (1990) ve Kurtzman ve Fell (2000)' in tanı anahtarı kullanılarak mayaların tanımlanması yapıldı. Tanımlama testlerinin sonucunda, izole edilen suşların % 22 Candida spp., % 20 Pichia spp., % 16 Rhodotrula spp., % 14 Kluyveromyces spp., % 10 Cryptococcus spp., % 6 Metschnikowia spp., % 5 Debaryomyces spp., % 4 Yarrowia spp. ve % 3 Trichosporon spp. cinslerine ait türler olduğu düşünülmektedir. Bu sonuçlar, Candida spp., Pichia spp., Rhodotrula spp., Kluyveromyces spp. ve Cryptococcus spp.cinslerinin beyaz peynir yüzeyinden izole edilen dominant maya cinsleri olduğunu göstermektedir.en_US
dc.formatVIII, 73 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda -- Mikrobiyolojien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A639b 2007en_US
dc.titleBeyaz peynir yüzeyinde gelişen mayaların izolasyonu ve identifikasyonu / Mustafa Apan; Danışman Mustafa Evrenen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster