Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTosun, İlkay
dc.contributor.authorYüksel, Semra
dc.date.accessioned2020-07-21T21:31:56Z
dc.date.available2020-07-21T21:31:56Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/39367.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26741
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2002en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 39367en_US
dc.description.abstractBu araştırma, böğürtlen nektarlarının farklı sıcaklıklarda depolanması sırasında özellikle toplam antosiyanin ve renkteki değişim ile renk stabilitesine etki eden ortamdaki diğer bileşim öğelerindeki değişimi saptamak amacıyla yapılmıştır. Böğürtlen nektarlarının 0. ayda özellikleri saptanarak bu örneklerin yarısı oda sıcaklığında (+20oC) kalan yarısı ise buzdolabı sıcaklığında (+4oC) 7 ay depolanmış ve birer aylık periyodlarla enstrümental renk, polimerik renk, renk yoğunluğu, tanen kontribüsyonu, toplam antosiyanin, pH, titrasyon asitliği, toplam şeker, invert şeker, sakaroz, toplam fenolik madde, hidroksimetil furfural ve askorbik asit içerikleri belirlenmiştir. Periyodik olarak incelenen özelliklerin istatiksel analizi sonucunda L, a, kroma, polimerik renk, renk yoğunluğu, tanen kontribüsyonu, toplam antosiyanin ve hidroksimetil furfural üzerine depolama sıcaklığı, depolama süresiyle depolama sıcaklığıxdepolama süresi interaksiyonunun; b ve toplam fenolik madde üzerine depolama süresiyle depolama sıcaklığıxdepolama süresi interaksiyonunun; hue, titrasyon asitliği, toplam şeker, invert şeker ve sakaroz üzerine depolama sıcaklığı ile depolama süresinin; pH üzerine ise sadece depolama süresinin etkisi önemli (p[0.01) bulunmuştur. Periyodik analizler sonucunda askorbik asit içeriği depolama süresince azalmış ve 3. aydan itibaren 1 mg/100 g'ın altına düşmüştür. Yapılan istatistiksel değerlendirme sonucunda, incelenen parametrelerden hue açısı tanen kontribüsyonu, pH ve invert şeker ile antosiyanin arasında kuvvetli negatif korelasyon, toplam şeker ve sakarozla antosiyanin arasında kuvvetli pozitif korelasyon bulunmuştur. Toplam antosiyaninle b değeri arasındaki korelasyon önemsiz olmuştur. Yapılan analiz sonucunda 7. ay sonunda ortalama olarak normal koşullarda depolanan örneklerde %95, buzdolabı koşullarında depolananlarda ise %77 antosiyanin kaybı belirlenmiştir.en_US
dc.formatIXi 54 y. : çizelge ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBöğürtlen nektarlarıen_US
dc.subjectGıdalar -- Korumaen_US
dc.subjectBöğürtlenen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y94b 2002en_US
dc.titleBöğürtlen nektarlarında renk üzerine depolamanın etkisi / Semra Yüksel; Danışman İlkay Tosun.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster