Samsun ilinde tüketime sunulan yoğurtların duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri üzerinde bir araştırma / Fehmi Yazıcı; Danışman Latif Öztek.
Özet
Bu çalışmada Nisan 1991 ve Eylül 1991 tarihleri arasında Samsun'da tüketime sunulan yoğurtların bazı nitelikleri belirlenerek bunların Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Yoğurt Standardı'na uygunluğu incelenmiştir. İncelenen 60 yoğurt örneğinde duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçalr ortalama değerler olarak ; duyusal özellikler 25 puan üzerinden 17.005 puan ayrılan serum miktarı 8.698 ml, viskozite 460.793 cP, kurumadde miktarı %11.224, yağ miktarı %2.507, yağsız kurumadde miktarı %8.717, kül miktarı %0.789, protein miktarı %3.723, asitlik (%laktik asit) %1.400, Streptococ'ların oranı %54.870, gramda adet olmak üzere maya ve küf sayısı 2360808, koliform grubu bakteri sayısı 380.58 ve lipolitik mikroorganizma sayısı 2745'dir. Ayrıca peroksidaz testi örneklerin %20'sainde jelatin testi %5'inde ve nişasta testi de %4'ünde pozitif çıkmıştır.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]