Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞahin, İsmet
dc.contributor.authorÜstün, N.Şule
dc.date.accessioned2020-07-21T21:31:12Z
dc.date.available2020-07-21T21:31:12Z
dc.date.issued1991
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/36673.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/26604
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1991en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 36673en_US
dc.description.abstractPokal suları veya konsantratlarının saflık kontrolünde karotenoidler ve karotenin toplam karotenoidlere oranı büyük öneme sahiptir. Yerli portakal çeşitlerinde karotenoid maddeler dağılımını balirlemek amacıyla bu çalışma planlanmıştır. 1988-1989 ve 1989-1990 ürünü yerli portakal çeşitleri ve karşılaştırma amacıyla ülkemizde üretilen birkaç yabancı çeşit portakal örnekleri ile çalışılmıştır. 20'si iki ayrı yılla ve üç ayrı yetiştirme yöresine ait yabancı çeşit 31'i dört ayrı yöreye ait yerli portakal örnekleri olmak üzere toplam 51 örnek incelenmiştir. Bu örneklerden 3'ü 1990-1991 yılı ürünü Karadeniz portakallarına aittir. Portakal örneklerinde karotenoid maddeler dağılımından başka meyve ağırlığı, kabuk oranı,posa oranı,meyve suyu verimi yanında genel meyve suyu bileşimi de belirlenmiştir. Meyve suyu analizleri arasında kurumadde C-vitamini (askorbik asit) titrasyon asitliği,pH,formol sayısı, indirgen şeker,toplam şeker,sakkaroz,fosdfor,kalsiyum,demir,bakır,mangan,magnezyum,çinko,potasyum ve sodyum tayinleri yer almıştır. Örneklerden ekstraksiyonla elde edilen toplam karotenoidler kolon kromatografisiyle fraksiyonlara ayrılmış ve bu fraksiyonların 450 nm'deki absorbansları okunarak saf ß-karoten standartına göre konsantrasyonları hesaplanmış; ayrıca ince tabaka kromatografi yöntemi ile doğrulamaları yapılmıştır. Karoten fraksiyonunun toplam karotenoidlere oranı tüm örneklerde %6'nın altında belirlenmiş ve kaynaklarda saf portakal suları için verilen değerlere uygun bulunmuştur. %20'nin altında belirlenen karoten ester fraksiyonu ile de benzer sonuç saptanmıştır.en_US
dc.formatVII, 138 y. : tablo, şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMeyvasularıen_US
dc.subjectGıda katkı maddelerien_US
dc.subjectKarotenoidleren_US
dc.subject.otherTEZ DOK Ü88y 1991en_US
dc.titleYerli portakal çeşitlerinin karotenoid yapıları üzerinde araştırmalar / N. Şule Üstün; Danışman İsmet Şahin.en_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster