Yazar "Temiz, Hasan" için listeleme
-
Aho peynirinin fiziksel , kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi / Serdar Kılıç.
Kılıç, Serdar (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)… -
Ateş dikeni (Pyracantha coccinea roemer var.Ialandi) meyve ekstraktının enkapsülasyon optimizasyonu ve yoğurt üretiminde kullanımı
Dinçer, Eda İlhan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)Bu çalışmada, ateş dikeni meyve konsantresinin ve farklı yöntemlerle üretilmiş ateş dikeni mikrokapsüllerinin yoğurt üretiminde kullanım imkanları araştırılmıştır. En iyi ekstraksiyon koşulları tespit edilerek ekstraksiyon ... -
Bileşimce zenginleştirilmiş dondurmaların duyusal ve bazı fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Temiz, Hasan (2000)Araştırmada farklı oranlarda şeker, yağsız süt kurumaddesi ve yağ içeren mikslerden işlenen dondurmaların duyusal ve bazı fiziksel özellikleri incelenmiştir, istatistiksel değerlendirme sonuçlarına göre varyasyon kaynaklarının ... -
Characteristics of Beef Patties Using Okara Powder
Turhan, Sadettin; Temiz, Hasan; Sagir, Inci (Wiley-Blackwell Publishing, Inc, 2009)Four different levels of okara powder (2.5, 5.0, 7.5 and 10%) were used to obtain beef patties that were compared with controls with 10 and 20% fat. Okara addition affected some quality parameters of beef patties. Although ... -
Composition of volatile aromatic compounds and minerals of tarhana enriched with cherry laurel (Laurocerasus officinalis)
Temiz, Hasan; Tarakci, Zekai (Springer India, 2017)Different concentrations of cherry laurel pulp (0, 5, 10, 15 and 20%) were used to produce tarhana samples. Volatile aromatic compounds and minor mineral content were investigated. Volatile aromatic compounds were analyzed ... -
Depolama süresince inek ve soya sütü karışımlarından yapılan hellim peyniri özelliklerini etkileyen faktörler II. pH ve salamura tuz konsantrasyonunun etkisi
Hurşit, A. Kadir; Temiz, Hasan (2000)Bu araştırmada inek sütü-soya sütü karışımını farklı pH derecelerinde mayalayarak elde edilen peynirler %8, 9 ve 10 salamura tuz konsantrasyonunda depolanıp 1. 10. ve 20. günlerde bazı özellikler bakımından incelenmiştir. ... -
Depolama süresince inek ve soya sütü karışımından yapılan hellim peyniri özelliklerini etkileyen faktörler 1. Maya miktarı ve CaC$l_2$ oranının etkisi
Temiz, Hasan; Hurşit, A. Kadir (2000)Bu çalışmada inek sütü - soya sütü karışımına farklı oranlarda peynir mayası ve CaCI2 katılarak hellim peynirine işlenmiştir. Elde edilen peynirler %10 salamura içerisinde depolanarak 1. , 10. ve 20. günlerde bazı özellikleri ... -
Dondurmanın fiziksel kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine bazı pekmez çeşitlerinin etkisi / Ahmet Faruk Yeşilsu; Danışman Hasan Temiz
Yeşilsu, Ahmet Faruk (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)Bu çalışmada farklı oranlarda dut, üzüm ve kayısı pekmezi katkısının dondurmanın fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Standart bir üretim olması amacıyla kullanılan yağsız süttozundan ... -
The effect of adding herbs to labneh on physicochemical and organoleptic quality during storage
Tarakci, Zekai; Temiz, Hasan; Ugur, Atnan (Wiley-Blackwell, 2011)The aim of this study was to investigate the influence of different herbs on physicochemical and organoleptic quality of labneh during storage. Analyses were carried out at 10-day intervals in a storage period of 30 days. ... -
EFFECT of CHERRY LAUREL MARMALADE on PHYSICOCHEMICAL and SENSORIAL CHARACTERISTICS of the STIRRED YOGURT DURING STORAGE TIME
Temiz, Hasan; Tarakçı, Zekai; İslam, Ali (2014)Bu çalışmanın amacı, depolama süresince yoğurtların fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine karayemiş marmeladının (%0, %5, %10, %15 ve %20) etkisini incelemektir. Yoğurtlara ilave edilen marmelat konsantrasyonunun ... -
The effect of fermentation time on the volatile aromatic profile of tarhana dough
Ozdemir, Nilguen; Simsek, Omer; Temiz, Hasan; Con, Ahmet Hilmi (Sage Publications Ltd, 2019)Tarhana is a traditional food produced by fermentation of a dough prepared by mixing wheat flour, yoghurt, tomato, paprika, onion and mint. The fermentation of mixture of natural products gives the tarhana an aromatized ... -
The Effect of Loquat Fruit (Eriobotrya japonica) Marmalade Addition and Storage Time on Phsico-Chemical and Sensory Properties of Yogurt
Temiz, Hasan; Tarakci, Zekai; Karadeniz, Turan; Bak, Tuba (Ankara Univ, Fac Agr, 2012)The objective of this study was to investigate the physico-chemical and sensorial changes during storage period in yogurts that were manufactured by adding loquat fruit (Eriobotrya japonica) marmalade at 4 different ratios ... -
The effect of microbial transglutaminase on probiotic fermented milk produced using a mixture of bovine milk and soy drink
Temiz, Hasan; Cakmak, Esra (Wiley, 2018)In this study, the effects of microbial transglutaminase (m-TGs) enzymes on the physicochemical, microbial and sensorial properties of probiotic fermented milk produced using a mixture of bovine milk and soy drink were ... -
Effect of Modified Atmosphere Packaging on Characteristics of Sliced Kashar Cheese
Temiz, Hasan (Wiley-Blackwell Publishing, Inc, 2010)The present work describes the effect of modified atmosphere packaging (MAP) on quality characteristics and shelf life extension of the Kashar cheese using physicochemical, microbiological, color and sensory analyses. Three ... -
Effect of Pekmez Addition on the Physical, Chemical, and Sensory Properties of Ice Cream
Temiz, Hasan; Yesilsu, Ahmet Faruk (Czech Academy Agricultural Sciences, 2010)The effecs of pekmez concentrates (0, 2.5, 5.0, 7.5 and 10.0%) on the physical, chemical, and sensory properties of ice cream samples were examined. The addition of pekmez to ice cream formula positively affected total ... -
Effects of Fat Replacers on Physicochemical, Microbial and Sensorial Properties of Kefir Made Using Mixture of Cow and Goat'S Milk
Temiz, Hasan; Kezer, Gizem (Wiley, 2015)The main objective of the study was to determine the effects of fat replacers and storage time on kefir quality. The use of fat replacers and the storage time significantly affected the physicochemical, microbiological and ... -
Effects of Microbial Transglutaminase on Physicochemical, Microbial and Sensorial Properties of Kefir Produced by Using Mixture Cow's and Soymilk
Temiz, Hasan; Dagyildiz, Kubra (Korean Soc Food Science Animal Resources, 2017)The objective of this research was to investigate the effects microbial transglutaminase (m-TGs) on the physicochemical, microbial and sensory properties of kefir produced by using mix cow and soymilk. Kefir batches were ... -
Farklı oranlarda portakal kabuğu ekstraktı kullanılarak fonksiyonel kurut üretimi / Aizirek Temirbekova ; Danışman Hasan Temiz.
Temirbekova, Aizirek (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)… -
Farklı yöntemlerle immobilize edilmiş ?-galaktosidazın galaktooligosakkarit sentezi üzerine etkisi / Umut Aykut ; danışman Hasan Temiz
Aykut, Umut (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Bu çalışmada, galaktooligosakkarit üretimi için Kluyveromyces lactis kaynaklı ?-Galaktosidaz serbest formda ve iki farklı yöntemle immobilize edilerek kullanılmıştır. Araştırmanın amacı galaktooligosakkarit üretimi için ... -
The fatty acid levels and physicochemical properties of herby brined cheese, a traditional Turkish cheese
Temiz, Hasan; Tarakci, Zekai; Aykut, Umut; Turhan, Sadettin (Wiley, 2009)In this study, some gross chemical compositions and fatty characteristics of herby cheeses were investigated. In the present study, the cheeses used as materials were collected from 10 different plants. The cheeses were ...