Publication:
Samsun İli Buğday Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Bakteriyel Etmenlerin Belirlenmesi

dc.contributor.advisorAksoy, Hasan Murat
dc.contributor.authorÖz, Armağan
dc.date.accessioned2020-07-21T21:21:52Z
dc.date.available2020-07-21T21:21:52Z
dc.date.issued2014
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 108679en_US
dc.description.abstractBuğday, Türkiye'de en önemli kültür bitkilerinden birisidir. Bakteriyel hastalıklar, dünyada buğday verimini sınırlandıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu çalışma Samsun İli buğday üretim alanlarında enfeksiyon oluşturan bakteriyel etmenlerin belirlenmesi için yapılmıştır. Bu amaçla Samsun İli'nde buğday yetiştirilen alanlardan yaprak örnekleri toplanarak, bakteriyel izolatlar izole edilmiştir. İzolatlar, morfolojik karakterlere, biyokimyasal ve moleküler testlere göre tanılanmıştır. Hastalıklı yaprak örneklerinden toplam 36 bakteriyel izolat izole edilmiştir. Bu bakteriyel izolatların 15'i (% 42) Rathayibacter tritici, 12'si (% 33) Rathayibacter iranicus ve 9'u (% 25) Xanthomonas translucens pv. undulosa olarak tanılanmıştır.
dc.description.abstractWheat is one of the most important cultivated plants in Turkey. Bacterial diseases are one of the important yield – limiting factors to wheat production in the world. This study was made to determination of wheat bacterial agents in Samsun Province. For this purpose bacterial isolates were isolated from leaves samples, collected from wheat growing areas in Samsun Province. The isolates were identified according to the morphological characteristics, biochemical and molecular tests. A total of 36 bacterial isolates were isolated from diseased leaves samples. These bacterial isolates were identified as; Rathayibacter tritici 15 (42%), Rathayibacter iranicus 12 (33%) and Xanthomonas translucens pv. undulosa 9 (25%).en_US
dc.formatXVII, 59 s. : şekil, çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage80
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WY5CM7tPNE2z_YM6pBu0t3ycg9C4WizcziCvf6qA2VxoDnKmjMcY94T9DX0K4URg
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/108679.pdf
dc.identifier.yoktezid411864
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ö99s 2014.en_US
dc.titleSamsun İli Buğday Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Bakteriyel Etmenlerin Belirlenmesi
dc.titleDetermination of Bacterial Agents in Wheat Production Areas in Samsun Provinceen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files