Publication: Samsun İli Buğday Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Bakteriyel Etmenlerin Belirlenmesi
| dc.contributor.advisor | Aksoy, Hasan Murat | |
| dc.contributor.author | Öz, Armağan | |
| dc.date.accessioned | 2020-07-21T21:21:52Z | |
| dc.date.available | 2020-07-21T21:21:52Z | |
| dc.date.issued | 2014 | |
| dc.department | OMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı | en_US |
| dc.department | Fen Bilimleri Enstitüsü / Bitki Koruma Ana Bilim Dalı | |
| dc.description | Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014 | en_US |
| dc.description | Libra Kayıt No: 108679 | en_US |
| dc.description.abstract | Buğday, Türkiye'de en önemli kültür bitkilerinden birisidir. Bakteriyel hastalıklar, dünyada buğday verimini sınırlandıran en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bu çalışma Samsun İli buğday üretim alanlarında enfeksiyon oluşturan bakteriyel etmenlerin belirlenmesi için yapılmıştır. Bu amaçla Samsun İli'nde buğday yetiştirilen alanlardan yaprak örnekleri toplanarak, bakteriyel izolatlar izole edilmiştir. İzolatlar, morfolojik karakterlere, biyokimyasal ve moleküler testlere göre tanılanmıştır. Hastalıklı yaprak örneklerinden toplam 36 bakteriyel izolat izole edilmiştir. Bu bakteriyel izolatların 15'i (% 42) Rathayibacter tritici, 12'si (% 33) Rathayibacter iranicus ve 9'u (% 25) Xanthomonas translucens pv. undulosa olarak tanılanmıştır. | |
| dc.description.abstract | Wheat is one of the most important cultivated plants in Turkey. Bacterial diseases are one of the important yield – limiting factors to wheat production in the world. This study was made to determination of wheat bacterial agents in Samsun Province. For this purpose bacterial isolates were isolated from leaves samples, collected from wheat growing areas in Samsun Province. The isolates were identified according to the morphological characteristics, biochemical and molecular tests. A total of 36 bacterial isolates were isolated from diseased leaves samples. These bacterial isolates were identified as; Rathayibacter tritici 15 (42%), Rathayibacter iranicus 12 (33%) and Xanthomonas translucens pv. undulosa 9 (25%). | en_US |
| dc.format | XVII, 59 s. : şekil, çizelge ; 30 sm. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 80 | |
| dc.identifier.uri | https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=WY5CM7tPNE2z_YM6pBu0t3ycg9C4WizcziCvf6qA2VxoDnKmjMcY94T9DX0K4URg | |
| dc.identifier.uri | http://libra.omu.edu.tr/tezler/108679.pdf | |
| dc.identifier.yoktezid | 411864 | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.publisher | Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Ziraat | |
| dc.subject | Agriculture | en_US |
| dc.subject.other | TEZ YÜK LİS Ö99s 2014. | en_US |
| dc.title | Samsun İli Buğday Üretim Alanlarında Enfeksiyon Oluşturan Bakteriyel Etmenlerin Belirlenmesi | |
| dc.title | Determination of Bacterial Agents in Wheat Production Areas in Samsun Province | en_US |
| dc.type | Master Thesis | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
