Publication:
Farklı Çözücülerle Ekstrakte Edilen Smilax Excelsa L.’nin Fitokimyasal, Antioksidan and Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi

dc.contributor.authorTopkara, Elif Fatma
dc.contributor.authorAli, Hojjat Pashazadeh
dc.contributor.authorSaygin, Hayrettin
dc.contributor.authorUğurtay, Eda Turgut
dc.contributor.authorKaba, Beyza
dc.date.accessioned2025-12-11T01:45:13Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Nişantaşı Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractYaprak ve sürgünleri günlük diyette sıklıkla tüketilen ve geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan, yenilebilir yabani bir bitki olan Smilax excelsa L. başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı çözücülerle hazırlanan S. excelsa ekstraktlarının fitokimyasal özelliklerini, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini belirlemektir. Çalışmada, S. excelsa sürgünleri su, %70 etanol ve %80 metanol çözücüleriyle ekstrakte edilmiş ve ultrason destekli ekstraksiyon metodu uygulanmıştır. Bitkiden elde edilen ekstraktların toplam fenolik madde miktarının etanol (75.09 mg/g) ve metanol (74.72 mg/g) ekstraktlarında su ekstraktına (49.62 mg/g) kıyasla yüksek olduğu bulunmuştur. Su ekstraktı en yüksek flavonoid (22.96 mg/g) miktarına sahipken, %80’lik metanol ekstraktı en yüksek toplam antosiyanin miktarına (0.52 mg/g) sahiptir. S. excelsa ekstraktlarının çeşitli patojenlere karşı etkinliği de araştırılmıştır. Enterococcus faecalis ATCC 29212 patojeninin ekili olduğu Petride, yalnızca su ekstraktının emdirildiği diskin etrafında açık zon oluşumu meydana geldiği belirlenmiştir. Zon çapı 2.10 ± 0.08 cm’idi. Çalışma sonucunda, özellikle etanol ve metanol ekstraktlarının hem fitokimyasal özellikler hem de antioksidan aktiviteler bakımından etkin olduğu ve bu nedenle yüksek antioksidan özellikler sergiledikleri söylenebilir.en_US
dc.identifier.doi10.33484/sinopfbd.1587996
dc.identifier.endpage533en_US
dc.identifier.issn2536-4383
dc.identifier.issn2564-7873
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage516en_US
dc.identifier.trdizinid1291613
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33484/sinopfbd.1587996
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1291613/determination-of-the-phytochemical-antioxidant-and-antimicrobial-properties-of-smilax-excelsa-l-extracted-with-different-solvents
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45897
dc.identifier.volume9en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofSinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFarklı Çözücülerle Ekstrakte Edilen Smilax Excelsa L.’nin Fitokimyasal, Antioksidan and Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files