Publication: Farklı Çözücülerle Ekstrakte Edilen Smilax Excelsa L.’nin Fitokimyasal, Antioksidan and Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Yaprak ve sürgünleri günlük diyette sıklıkla tüketilen ve geleneksel tıpta çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan, yenilebilir yabani bir bitki olan Smilax excelsa L. başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı çözücülerle hazırlanan S. excelsa ekstraktlarının fitokimyasal özelliklerini, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerini belirlemektir. Çalışmada, S. excelsa sürgünleri su, %70 etanol ve %80 metanol çözücüleriyle ekstrakte edilmiş ve ultrason destekli ekstraksiyon metodu uygulanmıştır. Bitkiden elde edilen ekstraktların toplam fenolik madde miktarının etanol (75.09 mg/g) ve metanol (74.72 mg/g) ekstraktlarında su ekstraktına (49.62 mg/g) kıyasla yüksek olduğu bulunmuştur. Su ekstraktı en yüksek flavonoid (22.96 mg/g) miktarına sahipken, %80’lik metanol ekstraktı en yüksek toplam antosiyanin miktarına (0.52 mg/g) sahiptir. S. excelsa ekstraktlarının çeşitli patojenlere karşı etkinliği de araştırılmıştır. Enterococcus faecalis ATCC 29212 patojeninin ekili olduğu Petride, yalnızca su ekstraktının emdirildiği diskin etrafında açık zon oluşumu meydana geldiği belirlenmiştir. Zon çapı 2.10 ± 0.08 cm’idi. Çalışma sonucunda, özellikle etanol ve metanol ekstraktlarının hem fitokimyasal özellikler hem de antioksidan aktiviteler bakımından etkin olduğu ve bu nedenle yüksek antioksidan özellikler sergiledikleri söylenebilir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Volume
9
Issue
2
Start Page
516
End Page
533
