Publication:
Nohut (Cicer Arietinum L.)’un Verim ve Kalitesine Ahır Gübre Dozlarının Etkisi

dc.contributor.authorBozoğlu, Hatıce
dc.contributor.authorKarayel, Reyhan
dc.contributor.authorUzun, Arslan
dc.date.accessioned2025-12-10T23:24:50Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıen_US
dc.description.abstractKimyasalların bilinçsiz kullanımı doğal dengeyi bozmakta, çevre ve insan sağlığında ciddi tehditleryaratmaktadır. Doğal kaynakları kirletmeden verimi ve kaliteyi yükselterek sağlıklı gıda elde etmek için organikgübrelerin kullanımı önerilmektedir. Bu öngörüler üzerine planlanan çalışmada, nohutun verim ve kalitesiüzerine ahır gübresinin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 5 doz ahır (0, 750, 1500, 2250 ve 3000 kg/da) ve bir dozkimyasal gübre (4 kg/da N) olmak üzere toplamda 6 doz gübre uygulaması yapılmıştır. Çalışma 2015 ve 2016yıllarında farklı arazilerde yürütülmüş olup denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlı olarakkurulmuştur. Materyal olarak “Sezenbey” nohut çeşidi kullanılmıştır. Yıllar üzerinden birleştirilerek yapılanvaryans analizi sonuçlarına göre, biyolojik verim, bitkide bakla sayısı, tane verimi, tanedeki protein oranı,tanedeki Fe ve Cu içeriğinin gübre dozlarından istatistiki olarak etkilendiği tespit edilmiştir. Bakla sayısının30.23-45.9 adet/bitki, tane veriminin 12.26-19.25 g/bitki, tanede ham protein oranının ise % 18.90-21.56arasında değiştiği belirlenmiştir. Protein oranı ve bitkide bakla sayısında tüm gübre uygulamalarının kontroldenfarklı olduğu, tane veriminde ise kimyasal gübre uygulamasının en yüksek değeri verdiği tespit edilmiştir. Taneverimi ve tanedeki protein oranı, ahır gübresi dozları dikkate alınarak regrasyon analizine tabi tutulmuş ve gübredozlarının tane verimine ikinci dereceden, protein oranının ise birinci dereceden önemli (P<0.05) etkisi olduğubelirlenmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.35193/bseufbd. 684896
dc.identifier.endpage288en_US
dc.identifier.issn2458-7575
dc.identifier.startpage279en_US
dc.identifier.trdizinid413139
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35193/bseufbd. 684896
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/413139/nohut-cicer-arietinum-lun-verim-ve-kalitesine-ahir-gubre-dozlarinin-etkisi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35985
dc.identifier.volume7en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofBilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.titleNohut (Cicer Arietinum L.)’un Verim ve Kalitesine Ahır Gübre Dozlarının Etkisien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files