Publication:
Dip Sürgünü Temizliği Sıklığının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

dc.contributor.advisorSerdar, Ümit
dc.contributor.authorFigen, Fatma
dc.date.accessioned2020-07-21T21:21:16Z
dc.date.available2020-07-21T21:21:16Z
dc.date.issued2017
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 118243en_US
dc.description.abstractFındık, bol miktarda dip sürgünü verme eğilimi olan bir meyve türüdür. Gövdenin dip kısmında ve köklerde bulunan adventif gözlerden oluşan dip-kök sürgünleri ocağın besin maddesine ortak olmakta ve havalanma kapasitesini azaltmaktadır. Bu durum meyve veren dalların gelişimini azaltarak, verim ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Bu tezin amacı dipsürgünü temizliği sıklığının fındıkta verim ve kalite üzerine etkisinin belirlenmesidir. Çalışma, 2013-2014 yıllarında Samsun'un Salıpazarı ilçesi Yeşil köyünde bir üretici bahçesinde 'Palaz' fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada dip sürgünü temizliği uygulaması yılda iki defa, yılda bir defa ve kontrol (iki-üç yılda bir) olmak üzere 3 şekilde yapılmıştır. Araştırma sonucunda yılda bir defa dip sürgünü temizliği uygulaması kontrole göre % 3.9-17.0 verim artışı sağlarken, yılda iki defa dip sürgünü temizliği uygulaması kontrole göre % 27.7-55.9 verim artışı sağlamıştır.
dc.description.abstractHazelnuts produce lots of suckers. Sucker management is important for hazelnut cultivation because suckers compete with the main branches for nutrients and water. Also they decrease ventilation capacity of the bush. The goal of this study was to determine the effects of sucker management on yield and nut quality. The study was carried out from 2013 to 2014 at a hazelnut orchard which is located at Salıpazarı district of Samsun. In the study, suckers were removed once in a year, twice in a year and once in every three or two years (control). As a result of this study, once a year sucker management increased the yield with 3.9-17.0% and twice a year increased the yield with 27.7- 55.9% compared to the control.en_US
dc.formatXII, 18 s. : şekil, tablo ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage35
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RrI-Krk3A-RkF4YfHofuk2darOAyU3E3YmyYeT2pvH5Ec-dBdC2tMXgUXJDH3OQP
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/118243.pdf
dc.identifier.yoktezid484313
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectDip Sürgünleri
dc.subjectFındık
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectSuckersen_US
dc.subjectKalite
dc.subjectHazelnuten_US
dc.subjectQualityen_US
dc.subjectVerim
dc.subjectYielden_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y52d [2017]en_US
dc.titleDip Sürgünü Temizliği Sıklığının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi
dc.titleThe Effects of Sucker Control Frequency on Yield and Fruit Quality in Hazelnuten_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files