Publication: Dip Sürgünü Temizliği Sıklığının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Fındık, bol miktarda dip sürgünü verme eğilimi olan bir meyve türüdür. Gövdenin dip kısmında ve köklerde bulunan adventif gözlerden oluşan dip-kök sürgünleri ocağın besin maddesine ortak olmakta ve havalanma kapasitesini azaltmaktadır. Bu durum meyve veren dalların gelişimini azaltarak, verim ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır. Bu tezin amacı dipsürgünü temizliği sıklığının fındıkta verim ve kalite üzerine etkisinin belirlenmesidir. Çalışma, 2013-2014 yıllarında Samsun'un Salıpazarı ilçesi Yeşil köyünde bir üretici bahçesinde 'Palaz' fındık çeşidinde yürütülmüştür. Çalışmada dip sürgünü temizliği uygulaması yılda iki defa, yılda bir defa ve kontrol (iki-üç yılda bir) olmak üzere 3 şekilde yapılmıştır. Araştırma sonucunda yılda bir defa dip sürgünü temizliği uygulaması kontrole göre % 3.9-17.0 verim artışı sağlarken, yılda iki defa dip sürgünü temizliği uygulaması kontrole göre % 27.7-55.9 verim artışı sağlamıştır.
Hazelnuts produce lots of suckers. Sucker management is important for hazelnut cultivation because suckers compete with the main branches for nutrients and water. Also they decrease ventilation capacity of the bush. The goal of this study was to determine the effects of sucker management on yield and nut quality. The study was carried out from 2013 to 2014 at a hazelnut orchard which is located at Salıpazarı district of Samsun. In the study, suckers were removed once in a year, twice in a year and once in every three or two years (control). As a result of this study, once a year sucker management increased the yield with 3.9-17.0% and twice a year increased the yield with 27.7- 55.9% compared to the control.
Hazelnuts produce lots of suckers. Sucker management is important for hazelnut cultivation because suckers compete with the main branches for nutrients and water. Also they decrease ventilation capacity of the bush. The goal of this study was to determine the effects of sucker management on yield and nut quality. The study was carried out from 2013 to 2014 at a hazelnut orchard which is located at Salıpazarı district of Samsun. In the study, suckers were removed once in a year, twice in a year and once in every three or two years (control). As a result of this study, once a year sucker management increased the yield with 3.9-17.0% and twice a year increased the yield with 27.7- 55.9% compared to the control.
Description
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017
Libra Kayıt No: 118243
Libra Kayıt No: 118243
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
35
