Publication:
Xad-2 Reçinesi Kullanarak Sudan Aminoasitlerin Ekstraksiyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışmada doğal sularda bulunan amino asitlerin XAD-2 reçineleri ile kazanılması ve tayin edilmesi için bir yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Sularda bulunan amino asit miktarları ppm ve ppb dolaylarında olduğu için analitik yöntemle yapılacak çalışmalar öncesi konsantre edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla XAD-2 reçinesi ile ekstraksiyon yapılmıştır. Çalışmanın ilk safhasında çalışılan onbir amino asitin belirli miktarları ninhidrin ile tepkimeye sokuldu. Tepkimenin oluşması üç saate yakın zamanda gerçekleşti. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak için amino asit - ninhidrin çözeltisinin ısıtılması yoluna gidildi. Bu şekilde bekleme süresinin kısaltılması sağlandı. Daha sonra ayrı ayrı her çözelti, XAD-2 reçinesinden tutulma ve geri kazanma verimi incelendi. Çalışmalar sırasında ortamın pH'nın hangi etkisi araştınldı. Herbir amino asit - ninhidrin çözeltisi için pH 2'de, 6'da, 8'de ve 10'da ölçümler yapıldı. Her deney üç kez tekrarlandı. Sonuçta pH 2'de en yüksek tutunma ve geri alma değerleri elde edildiği için çalışmalar boyunca ortamın pH'sının 2 olmasına dikkat edildi. Kantitatif değerlendirmeler Görünür Bölge Spektrometresi yardımıyla yapıldı. Anahtar sözcükler: Amino Asitler, XAD Reçineleri, Ekstraksiyon
For the acid extraction, amino acids were first treated with ninhydrin. Then the formed compound were eluted on a column filled with aproximately 0.7-0.8 g XAD-2 which was previously cleaned with methanol, acetone and water respectively. Adsorbate were removed using a solution of alcohol/water (19/1). Qantitative determination was carried out with visible spectrometer at wavelength of 578 nm. Key Words: Amino Acids, XAD-2 Resins, Ekstraction

Description

Tez (yüksek lisans) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1998
Libra Kayıt No: 31189

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

49

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By