Publication:
Fındık Zarı ve Okside Nişasta İlavesinin Hamur Reolojisi Üzerine Etkileri

dc.contributor.authorAnıl, Münir
dc.contributor.authorDurmus, Yusuf
dc.contributor.authorSimsek, Senay
dc.date.accessioned2025-12-11T00:57:56Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ordu Üniversitesi,Yabancı Kurumlaren_US
dc.description.abstractBu çalışmada besinsel lif kaynağı olan fındık zarının(FZ) ve modifiye nişasta çeşidi olan oksidenişastanın (ON) hamur reolojisi üzerine etkilerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla buğdayununa % 10 FZ, % 5 ON ve % 10 FZ + % 5 ON ilaveedilerek un karışımları elde edilmiş ve bu unlar ileyapılan hamur özellikleri belirlenmiştir. Buörneklere ait farinograf, uzamaya karşı direnç,uzama kabiliyeti ve gaz üretim kapasitesi değerleriölçülmüştür. Kontrol unu stabilite değeri FZilavesiyle önemli ölçüde değişim göstererek (P<0.05)8.00 dk’ den 15.17 dk’ ye yükselmiştir. Ancak FZilavesinin gelişme süresi, yumuşama derecesi veyoğurma toleransı değerlerini önemli ölçüde azalttığıgözlenmiştir (P<0.05). FZ’ nin kullanımı ile birlikteuzama direncinin 502.36 mN’ den 936.00 mN’ yeyükseldiği ve uzama kabiliyetinin 62.12 mm’ den25.75 mm’ ye azaldığı görülmüştür. ON’ nin tekbaşına kullanılması ile yüksek gaz üretimkapasitesine ulaşılırken stabilite, gelişme süresi,yumuşama derecesi, yoğurma toleransı veyumuşama süresinde kontrol ununa göre önemlifarklılıklar gözlenmemiştir (P>0.05). Okside nişastakullanımı ile kontrol ununa benzer hamur özelliklerigörülürken yüksek gaz üretim kapasitesioluşturması ekmek hacmi bakımından tercihedilebileceğini göstermiştir. FZ ve ON’ nin birliktekullanımı ile en yüksek gaz üretim kapasitesineulaşılmıştır ve FZ’ nin tek başına kullanılması ile eldeedilen farinograf değerlerine benzer sonuçlar eldeedilmiştir. Buna göre yeterli fermantasyon süresiuygulandığında FZ+ON’ nin hamur reolojisibakımından çok uygun olduğu düşünülmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.560298
dc.identifier.endpage98en_US
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.startpage91en_US
dc.identifier.trdizinid379012
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.560298
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/379012/findik-zari-ve-okside-nisasta-ilavesinin-hamur-reolojisi-uzerine-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40452
dc.identifier.volume8en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleFındık Zarı ve Okside Nişasta İlavesinin Hamur Reolojisi Üzerine Etkilerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files