Publication: Samsun İli Fasulye Üretim Alanlarında Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Türlerinin ve Patojenitelerinin Belirlenmesi
| dc.contributor.author | Erper, İsmail | |
| dc.contributor.author | Koçak, Özlem | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T00:57:09Z | |
| dc.date.issued | 2019 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışma Samsun ili Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yoğun olarak fasulye üretimiyapılan alanlarda, fasulyede kök çürüklüğü ve solgunluğa neden olan Fusarium türlerinintespiti ve patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu ilçelerde toplam 50 farklıfasulye üretim alanında sörvey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hastalıklı fasulye bitkilerindenyapılan izolasyonlar sonucunda 168 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Çalışmada Fusariumoxysporum %47.0’lık oranla en fazla izole edilen tür olurken, bunu F. solani (%25.0) takipetmiştir. Çalışmada izole edilen diğer türler sırasıyla; F. semitectum (%10.1), F. verticillioides(%7.7), F. equiseti (%1.8), F. lateritium (%1.2), F. poae (%1.2), F. acuminatum (%0.6), F.chlamydosporum (%0.6), F. compactum (%0.6), F. heterosporum (%0.6), F. merismoides(%0.6), Microdochium nivale (%0.6) ve F. proliferatum (%0.6)’dur. Gina çeşidi fasulyebitkilerinin kullanıldığı patojenite denemeleri sonucunda, tüm Fusarium spp. izolatlarıarasında, fasulyede solgunluğa neden olan F. oxysporum f. sp. phaseoli‘ye ait Ç-23-2 ve Ç-20-3 izolatlarının en virülent izolat olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte fasulyede kökçürüklüğüne neden olan F. solani f. sp. phaseoli’nin 3 izolatının ise orta derecede virülentolduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Samsun ilinde fasulye üretimi yapılan alanların önemlitoprak patojenlerinden biri olan Fusarium ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.29136/mediterranean.526328 | |
| dc.identifier.endpage | 140 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2528-9675 | |
| dc.identifier.issue | 2 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 135 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 397352 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.29136/mediterranean.526328 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/397352/samsun-ili-fasulye-uretim-alanlarinda-kok-curuklugu-ve-solgunluga-neden-olan-fusarium-turlerinin-ve-patojenitelerinin-belirlenmesi | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/40313 | |
| dc.identifier.volume | 32 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Mediterranean Agricultural Sciences | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Mantar Bilimi | en_US |
| dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
| dc.subject | Bitki Bilimleri | en_US |
| dc.title | Samsun İli Fasulye Üretim Alanlarında Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Türlerinin ve Patojenitelerinin Belirlenmesi | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
