Publication:
Samsun İli Fasulye Üretim Alanlarında Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Türlerinin ve Patojenitelerinin Belirlenmesi

dc.contributor.authorErper, İsmail
dc.contributor.authorKoçak, Özlem
dc.date.accessioned2025-12-11T00:57:09Z
dc.date.issued2019
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıen_US
dc.description.abstractBu çalışma Samsun ili Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yoğun olarak fasulye üretimiyapılan alanlarda, fasulyede kök çürüklüğü ve solgunluğa neden olan Fusarium türlerinintespiti ve patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu ilçelerde toplam 50 farklıfasulye üretim alanında sörvey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hastalıklı fasulye bitkilerindenyapılan izolasyonlar sonucunda 168 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Çalışmada Fusariumoxysporum %47.0’lık oranla en fazla izole edilen tür olurken, bunu F. solani (%25.0) takipetmiştir. Çalışmada izole edilen diğer türler sırasıyla; F. semitectum (%10.1), F. verticillioides(%7.7), F. equiseti (%1.8), F. lateritium (%1.2), F. poae (%1.2), F. acuminatum (%0.6), F.chlamydosporum (%0.6), F. compactum (%0.6), F. heterosporum (%0.6), F. merismoides(%0.6), Microdochium nivale (%0.6) ve F. proliferatum (%0.6)’dur. Gina çeşidi fasulyebitkilerinin kullanıldığı patojenite denemeleri sonucunda, tüm Fusarium spp. izolatlarıarasında, fasulyede solgunluğa neden olan F. oxysporum f. sp. phaseoli‘ye ait Ç-23-2 ve Ç-20-3 izolatlarının en virülent izolat olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte fasulyede kökçürüklüğüne neden olan F. solani f. sp. phaseoli’nin 3 izolatının ise orta derecede virülentolduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Samsun ilinde fasulye üretimi yapılan alanların önemlitoprak patojenlerinden biri olan Fusarium ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.29136/mediterranean.526328
dc.identifier.endpage140en_US
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage135en_US
dc.identifier.trdizinid397352
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29136/mediterranean.526328
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/397352/samsun-ili-fasulye-uretim-alanlarinda-kok-curuklugu-ve-solgunluga-neden-olan-fusarium-turlerinin-ve-patojenitelerinin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40313
dc.identifier.volume32en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMantar Bilimien_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleSamsun İli Fasulye Üretim Alanlarında Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Türlerinin ve Patojenitelerinin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files