Publication: Samsun İli Fasulye Üretim Alanlarında Kök Çürüklüğü ve Solgunluğa Neden Olan Fusarium Türlerinin ve Patojenitelerinin Belirlenmesi
Abstract
Bu çalışma Samsun ili Bafra, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yoğun olarak fasulye üretimiyapılan alanlarda, fasulyede kök çürüklüğü ve solgunluğa neden olan Fusarium türlerinintespiti ve patojenitelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu ilçelerde toplam 50 farklıfasulye üretim alanında sörvey çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Hastalıklı fasulye bitkilerindenyapılan izolasyonlar sonucunda 168 Fusarium izolatı elde edilmiştir. Çalışmada Fusariumoxysporum %47.0’lık oranla en fazla izole edilen tür olurken, bunu F. solani (%25.0) takipetmiştir. Çalışmada izole edilen diğer türler sırasıyla; F. semitectum (%10.1), F. verticillioides(%7.7), F. equiseti (%1.8), F. lateritium (%1.2), F. poae (%1.2), F. acuminatum (%0.6), F.chlamydosporum (%0.6), F. compactum (%0.6), F. heterosporum (%0.6), F. merismoides(%0.6), Microdochium nivale (%0.6) ve F. proliferatum (%0.6)’dur. Gina çeşidi fasulyebitkilerinin kullanıldığı patojenite denemeleri sonucunda, tüm Fusarium spp. izolatlarıarasında, fasulyede solgunluğa neden olan F. oxysporum f. sp. phaseoli‘ye ait Ç-23-2 ve Ç-20-3 izolatlarının en virülent izolat olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte fasulyede kökçürüklüğüne neden olan F. solani f. sp. phaseoli’nin 3 izolatının ise orta derecede virülentolduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Samsun ilinde fasulye üretimi yapılan alanların önemlitoprak patojenlerinden biri olan Fusarium ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Mediterranean Agricultural Sciences
Volume
32
Issue
2
Start Page
135
End Page
140
