Publication:
Kastamonu İli Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Ticari Üretime Geçme İmkânları

dc.contributor.authorSarıca, Musa
dc.contributor.authorErensoy, Kadir
dc.contributor.authorAkkalkan, Nihat
dc.date.accessioned2025-12-10T23:23:41Z
dc.date.issued2020
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıen_US
dc.description.abstractBu çalışma Kastamonu ilinde gerçekleştirilen kanatlı üretiminin yapısal özellikleri ile sosyoekonomik katkılarını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ticari üretime geçmeeğilimleri ve mevcut ticari işletmelerde üretimin sürdürülebilirliği ortaya koyulmuştur.Kastamonu’da etçi özellikte kurulan işletmelerin entegre bir şirket olmaması nedeniyle zamaniçerisinde tamamı yumurta üretimine geçmiştir. Ticari işletmelerde yapılan yumurta üretimi yereldeveya diğer illere pazarlanmaktadır. İlde yapılan aile veya köy tavukçuluğunun yapısal özellikleriülke geneli ile benzerlikler göstermektedir. Üreticilerin büyük çoğunluğu üretimde ekonomikgetiriyi düşünmediklerini, aile ihtiyaçları ve hobi amaçlı üretim yaptıklarını belirtmişlerdir.Üreticiler ürünlerinin lezzet, koku ve besin açısından entansif üretime göre daha kaliteli olduğunuifade etmişlerdir. Ancak, geleneksel üretimde tavukların her türlü atığa ulaşabildikleri (deterjan,fosseptik, petrol atıkları, kirli sulara vb.) ve hastalıkların ciddi kayıplara neden olduğu ortayaçıkmıştır. Üretimde tavuklarla horozların bir arada olduğu, üretilen yumurtalardan doğal kuluçka ilecivciv üretildiği, bir miktar civciv, piliç veya tavuğun satın alındığı belirlenmiştir. Bu üretiminailelerin taze yumurta ve tavuk etine ulaşmalarında etkili olduğu görülmüştür. Yörede mevcutüretim sisteminin gelişmesi ve ticarileşmesi için yeterli beklentinin olmadığı görülmüştür. Diğerhayvansal ürünlerin üretimi daha cazip görünmektedir. Özellikle tavuk hastalıkları ve ortayaçıkardığı olumsuz durum üreticilerin bu alanı tercih etmemelerinde etkili olmaktadır. Bununyanında üreticilerin sermaye birikimlerini bu alana yönlendirme konusunda da istekli olmadıklarıortaya çıkmıştır.en_US
dc.identifier.doi10.34233/jpr.725643
dc.identifier.endpage40en_US
dc.identifier.issn1302-3209
dc.identifier.issn2147-9003
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage35en_US
dc.identifier.trdizinid461562
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.34233/jpr.725643
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/461562/kastamonu-ili-kanatli-hayvan-yetistiriciligi-ve-ticari-uretime-gecme-imkanlari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35764
dc.identifier.volume17en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofTavukçuluk Araştırma Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.titleKastamonu İli Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Ticari Üretime Geçme İmkânlarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files