Publication: Kastamonu İli Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Ticari Üretime Geçme İmkânları
Loading...
Date
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Bu çalışma Kastamonu ilinde gerçekleştirilen kanatlı üretiminin yapısal özellikleri ile sosyoekonomik katkılarını ortaya koymak amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ile ticari üretime geçmeeğilimleri ve mevcut ticari işletmelerde üretimin sürdürülebilirliği ortaya koyulmuştur.Kastamonu’da etçi özellikte kurulan işletmelerin entegre bir şirket olmaması nedeniyle zamaniçerisinde tamamı yumurta üretimine geçmiştir. Ticari işletmelerde yapılan yumurta üretimi yereldeveya diğer illere pazarlanmaktadır. İlde yapılan aile veya köy tavukçuluğunun yapısal özellikleriülke geneli ile benzerlikler göstermektedir. Üreticilerin büyük çoğunluğu üretimde ekonomikgetiriyi düşünmediklerini, aile ihtiyaçları ve hobi amaçlı üretim yaptıklarını belirtmişlerdir.Üreticiler ürünlerinin lezzet, koku ve besin açısından entansif üretime göre daha kaliteli olduğunuifade etmişlerdir. Ancak, geleneksel üretimde tavukların her türlü atığa ulaşabildikleri (deterjan,fosseptik, petrol atıkları, kirli sulara vb.) ve hastalıkların ciddi kayıplara neden olduğu ortayaçıkmıştır. Üretimde tavuklarla horozların bir arada olduğu, üretilen yumurtalardan doğal kuluçka ilecivciv üretildiği, bir miktar civciv, piliç veya tavuğun satın alındığı belirlenmiştir. Bu üretiminailelerin taze yumurta ve tavuk etine ulaşmalarında etkili olduğu görülmüştür. Yörede mevcutüretim sisteminin gelişmesi ve ticarileşmesi için yeterli beklentinin olmadığı görülmüştür. Diğerhayvansal ürünlerin üretimi daha cazip görünmektedir. Özellikle tavuk hastalıkları ve ortayaçıkardığı olumsuz durum üreticilerin bu alanı tercih etmemelerinde etkili olmaktadır. Bununyanında üreticilerin sermaye birikimlerini bu alana yönlendirme konusunda da istekli olmadıklarıortaya çıkmıştır.
Description
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Tavukçuluk Araştırma Dergisi
Volume
17
Issue
1
Start Page
35
End Page
40
