Publication:
Bazı Gıda Maddelerinde Bulunan Eser Metallerin Aas ile Tayini

dc.contributor.advisorBatı, Bekir
dc.contributor.authorYağan, Mehtap
dc.date.accessioned2020-07-21T21:39:31Z
dc.date.available2020-07-21T21:39:31Z
dc.date.issued2002
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2002en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 39358en_US
dc.description.abstractBAZI GIDA MADDELERİNDE BULUNAN ESER METALLERİN AAS İLE TAYİNİ ÖZET Bu çalışmada, suda ve organik çözeltilerde çözünmeyen çinko piperazinditiyokarbamat bileşiği (ZnPDC) sentezlendi ve bu katı bileşiğin, bazı eser metallerin zenginleştirilmesi ve ayrılması işlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı. Buradan yola çıkarak, katı-sıvı ekstraksiyon tekniği ile yemeklik sıvı yağlarda bulunan Cu (E), Cd (D) ve Pb (D) un önderiştirilmesi ve AAS ile tayini için bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem, yağda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (E) un, ZnPDC kullanılarak katı faza alınması ve civa (II) nitrat çözeltisiyle geri ekstrakte edilerek sulu fazdaki metal derişiminin FAAS (Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ve ETAAS (Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ile ölçülmesine dayanmaktadır. Buna göre, son civa (D) nitrat çözeltisindeki Cu, Cd ve Pb derişimi FAAS için sırasıyla, 0.1-8 mg/L (^=0.9994), 0.1-3 mg/L (^=0.9979), 0.5-9 mg/L (r2=0.9994), ETAAS için sırasıyla, 2-10 mg/mL (rM.9957), 2-10 mg/mL (^=0.9972), 2-7 mg/mL (1^=0.9991) arasında doğrusallık tespit edildi. Cu, Cd ve Pb için gözlenebilme sınırı sırasıyla FAAS için, 0.043 mg/L, 0.028 mg/L, 0.011 mg/L, ETAAS için, 2.95 ug/L, 1.94 ug/L, 2.83 ug/L ve tayin sının, FAAS için sırasıyla 0.171 mg/L, 0.074 mg/L, 0.279 mg/L, ETAAS için sırasıyla, 13.24 ug/L, 7.33 ug/L, 12.62 ug/L olarak hesaplandı. Metodun doğruluğu, bakır, kadmiyum ve kurşun içeren bir standart yağ (CONOSTAN) kullanılarak test edildi. Geliştirilen yöntem ile çeşitli yemeklik sıvı yağ örneklerinde Cu, Cd ve Pb tayini yapıldı. Anahtar Kelimeler: Ditiyokarbamat, yemeklik sıvı yağ, katı faz ekstraksiyonu, AAS, bakır, kadmiyum, kurşun tayini.
dc.description.abstractn DETERMINATION OF TRACE AMOUNTS OF METALS IN SOME FOODSTUFFS BY AAS ABSTRACT In this study, a zinc piperazinedithiocarbamate compund (ZnPDC)which is insoluble in water and organic solvents was synthesised and used in the separation and preconcentration of some trace elements. Thus, using the solid-liquid extraction technique a method was developed for preconcentration of copper, cadmium and lead in edible oils. Determinations of the metals was carried out by FAAS and ETAAS. The method is based on the absorption of Cu (II), Cd (II) and Pb (II) in edible oil on to ZnPDC and elution of them with mercury (D) nitrate solution into aqueous phase and measurement of the final solutions by FAAS and ETAAS. It was observed that lineer respons were produced when the concentration of Cu (II), Cd (IT) and Pb (II) in final mercury (II) nitrate solution was about 0.1-8 mg/L (r2=0.9994), 0.1-3 mg/L (^=0.9979), 0.5-9 mg/L (r2=0.9994) respectively for FAAS and 2-10 ug/L (^=0.9957), 2-10 ug/L (r2=0.9972), 2-7 ug/L (^=0.9991) respectively for ETAAS. The detection limit was calculated for Cu, Cd and Pb as 0.043 mg/L, 0.028 mg/L, 0.011 mg/L respectively for FAAS. The determination limit was calculated for Cu, Cd and Pb as 0.171 mg/L, 0.074 mg/L, 0.279 mg/L respectively for FAAS and 13.24 ug/L, 7.33 ug/L, 12.62 ug/L respectively for ETAAS. The accuracy of the method was tested with standart oil sample (CONOSTAN). Determination of Cu, Cd and Pb was carried out in various edible oil samples. Key Words: Dithiocarbamate, edible oil, solid phase extraction, AAS, determination of copper, cadmium and lead.en_US
dc.formatVIII, 81 y. : şek. ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage92
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/39358.pdf
dc.identifier.yoktezid127217
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKimya
dc.subjectAtomik Soğurma Spektrometri
dc.subjectBakır
dc.subjectDitiyokarbamat
dc.subjectKadmiyum
dc.subjectKatı Faz Özütlemesi
dc.subjectKurşun
dc.subjectChemistryen_US
dc.subjectSıvı Yağlar
dc.subjectAtomic Absorption Spectrometryen_US
dc.subjectCopperen_US
dc.subjectDithiocarbamateen_US
dc.subjectCadmiumen_US
dc.subjectSolid Phase Extractionen_US
dc.subjectLeaden_US
dc.subjectLiquid Oilsen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y12b 2002en_US
dc.titleBazı Gıda Maddelerinde Bulunan Eser Metallerin Aas ile Tayini
dc.titleDetermination of Trace Amounts of Metals in Some Foodstuffs by AASen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files