Publication:
Tuzluluk Stresinin Topraksız Kültürde Yetiştirilen Domates Bitkisinde Bazı Gelişme and Fizyolojik Parametreleri ile Makro Bitki Besin Elementi Kapsamına Etkileri

dc.contributor.authorKorkmaz, Ahmet
dc.contributor.authorAkınoğlu, Güney
dc.contributor.authorCivelek, Zerrin
dc.contributor.authorDemırkaya, Salıh
dc.contributor.authorRakıcıoğlu, Songül
dc.date.accessioned2025-12-11T01:45:04Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractDomates (Lycopersicon esculentum L.) yaygın bir şekilde yetiştirilen sebze ürünlerinden biri olup, büyüme ve gelişme dönemi boyunca tuzluluğa orta derecede duyarlı bir bitkidir. Bu çalışmada, topraksız kültürde farklı tuz seviyelerinde yetiştirilen domates bitkisinde gelişmenin, makrobesin kapsamının ve fotosentetik pigmentlerin değişimi incelenmiştir. Denemede 2:1 torf: perlit (v/v) karışımından her saksı için 1500 gram alınıp 3 litrelik saksılara konulmuştur. Her saksıya bir domates fidesi dikilmiştir. Denemede besin solüsyonuna sodyum klorür (NaCl) artan konsantrasyonlarda [0 (T0), 14.4 mM (T1), 44.4 mM (T2) ve 70.4 mM (T3)] ilave edilmiştir. Besin çözeltisinde artan NaCl konsantrasyonu yaprak sayısını ve kök kuru ağırlığını önemli derecede azaltmıştır. Fakat bitki boyuna, gövde çapına, gövde ve yaprak kuru ağırlığına NaCl ilavesinin etkisi önemsiz bulunmuştur. Bununla birlikte, besin çözeltisindeki NaCl konsantrasyonundaki artışın, domates bitkisi yaprağında fotosentetik pigmentler üzerine etkisi anlamlı bulunmuştur. Besin çözeltisine T2 düzeyinde NaCl ilavesi kontrole (T0) göre yaprakta klorofil-b, toplam klorofil ve karotenoid kapsamını önemli derecede arttırmıştır. Besin çözeltisinde NaCl konsantrasyonu arttıkça yaprakta N ve P kapsamı artış gösterirken; K, Ca, Mg ve S kapsamı azalma göstermiştir. Ayrıca besin çözeltine NaCl ilavesi hasat sonu yaprak analizlerine göre yaprakta N, P, K, Ca, Mg ve S noksanlıklarına sebebiyet vermemiştir. Domates bitkilerinin tuzluluk stresine karşı adaptasyonunu arttırmak amacıyla, besin çözeltilerinde kontrollü NaCl uygulamaları ve etkin makro besin yönetimi stratejileri geliştirilmelidir.en_US
dc.identifier.doi10.24180/ijaws.1491950
dc.identifier.endpage478en_US
dc.identifier.issn2149-8245
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage467en_US
dc.identifier.trdizinid1291991
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.24180/ijaws.1491950
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1291991/tuzluluk-stresinin-topraksiz-kulturde-yetistirilen-domates-bitkisinde-bazi-gelisme-ve-fizyolojik-parametreleri-ile-makro-bitki-besin-elementi-kapsamina-etkileri
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/45892
dc.identifier.volume10en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofUluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleTuzluluk Stresinin Topraksız Kültürde Yetiştirilen Domates Bitkisinde Bazı Gelişme and Fizyolojik Parametreleri ile Makro Bitki Besin Elementi Kapsamına Etkilerien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files