Publication:
Yabani Çiriş Otunun (Eremurus Spectabilis) Bazı Kimyasal Özellikleri ve Uçucu Bileşik Kompozisyonu

dc.contributor.authorKoca, İlkay
dc.contributor.authorTekgüler, Belkis
dc.contributor.authorKaradeniz, Bülent
dc.contributor.authorZannou, Oscar
dc.date.accessioned2025-12-11T01:48:17Z
dc.date.issued2024
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu,Yabancı Kurumlaren_US
dc.description.abstractYabani çiriş otu (Eremurus spectabilis) farklı şekillerde gıda olarak tüketilen, koruyucu ve tedavi edici amaçlarla ilaç olarak kullanılan değerli bir sebzedir. Bu çalışmada, çiriş otunun yaprak ve sap kısımlarının fiziko-kimyasal ve antioksidan özelliklerinin yanı sıra uçucu bileşikleri de belirlenmiştir. Gövde ve yaprakta nem, kül, pH, ham lif, ham protein ve ham yağ içeriği sırasıyla %93.90 ve %90.90; %0.48 ve %0.70; 5.01 ve 5.01; %0.62 ve %1.06; %1.4 ve %2.27; ve %0.60 ve %0.60 olarak belirlenmiştir. L*, a* ve b* değerleri ise gövde ve yaprakta sırasıyla 67.77 ve 46.70; -8.99 ve -12.85; 22.54 ve 17.48 olarak bulunmuştur. Toplam fenolik madde, FRAP ve DPPH değerleri gövde ve yaprakta sırasıyla 897.75 ve 1781.83 mg GAE kg-1; 5.26 ve 12.29 mmol ISE g-1; 40.81 ve 89.55 mmol TE g-1 olarak bulunmuştur. Çiriş otunun gövde ve yaprağında 3 aldehit, 3 alkol, 1 ester, 1 furan, 1 kükürtlü bileşik, 1 azotlu bileşik ve 1 alifatik hidrokarbon olmak üzere 11 uçucu bileşik tespit edilmiştir. Asetaldehit, dimetil sülfür, metil izosiyanür ve etil alkol çiriş otunda tespit edilen en önemli uçucu bileşiklerdir. Yaprak kısmının antioksidanlarca, gövde kısmının uçucu bileşikler açısından daha zengin olduğu saptanmıştır.en_US
dc.identifier.doi10.29050/harranziraat.1385714
dc.identifier.endpage117en_US
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage108en_US
dc.identifier.trdizinid1229976
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29050/harranziraat.1385714
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1229976/some-chemical-characteristics-and-volatile-compound-profiles-of-wild-foxtail-lily-eremurus-spectabilis
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46461
dc.identifier.volume28en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectSpektroskopien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleYabani Çiriş Otunun (Eremurus Spectabilis) Bazı Kimyasal Özellikleri ve Uçucu Bileşik Kompozisyonuen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files