Publication: Laktat Biyosensörlerinin Geliştirilmesi
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Laktik asidin fizyolojik formu olan laktat, canlı organizmlarda eneji üretimi için kullanılan bir moleküldür. Kandaki laktat konsantrasyonu bazı hastalıklar için bir işaret olabilir. Bunların dışında laktat, gıda endüstrisinde sıkça kullanılan bir bileşendir. Bu yüzden laktatın belirlenmesi gıda ve sağlık uygulamaları açısından çok önemlidir. Son zamanlarda bu ölçümler için hassas ve seçici biyosensör teknolojileri geliştirilmektedir. Bu çalışmada,çeşitli tiplerde elektrotlar üretilmiş,laktat oksidaz(LOX) kullanılarak potansiyometrik laktat belirlenmesi yapılmıştır. Enzim elektrot yüzeyine gluteraldehit kullanılarak kovalent olarak immobilize edilmiştir. L-laktat + O2 + H2O Pirüvat+ H2O2 Bu reaksiyona göre, L-Laktat LOX ile yükseltgenir ve bunun sonucunda H2O2 oluşur. Bu ürün ölçüm hücresi çözeltisinin asitliğini değiştirir. Bu pH değişimi pH duyar bütünüyle katı hal elektrotlarla ölçülerek laktat ölçümü gerçekleştirilir. pH duyar elektrotların performans testleri yapılarak doğru sinyaller elde edildi. Elektrotların performansları test edildikten sonra optimizasyon çalışmalarına başlandı. Bu çalışmalardan sonra hazırladığımız biyosensör ile laktat ölçümü başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş oldu.
Lactate, the physiological form of lactic acid, is a molecule which can be used for producing energy in living organisms. The lactate concentration in blood can be a sign of some various diseases when it is above or belove of the normal values. Apart from these, lactate is commonly used as an ingredient in food industry. Therefore, determination of lactate is very important for food and health applications. Currently biosensor technology provides this kind of sensitive and selective measurements. In this study, different types of electrodes were constructed, as in all solid-state for potentiometric lactate determination by using lactate oxidase(LOX). The enzyme was immobilized on the electrode surface covalently by using glutaraldehyde. L-lactate + O2 + H2O Pyruvate+ H2O2 According to this reaction, L-Lactate is oxidized by LOX, subsequently H2O2 is formed. This compound changes the acidity of measurement cell solution. Due to this pH fluctuation or alteration, we can measure this alteration by pH sensitive solid-state electrodes. pH sensitives electrodes performance tests have been carried out and rightful signals were obtained. Thus we started our optimization experiments. After this experiments we may proved that our biosensor works as well.
Lactate, the physiological form of lactic acid, is a molecule which can be used for producing energy in living organisms. The lactate concentration in blood can be a sign of some various diseases when it is above or belove of the normal values. Apart from these, lactate is commonly used as an ingredient in food industry. Therefore, determination of lactate is very important for food and health applications. Currently biosensor technology provides this kind of sensitive and selective measurements. In this study, different types of electrodes were constructed, as in all solid-state for potentiometric lactate determination by using lactate oxidase(LOX). The enzyme was immobilized on the electrode surface covalently by using glutaraldehyde. L-lactate + O2 + H2O Pyruvate+ H2O2 According to this reaction, L-Lactate is oxidized by LOX, subsequently H2O2 is formed. This compound changes the acidity of measurement cell solution. Due to this pH fluctuation or alteration, we can measure this alteration by pH sensitive solid-state electrodes. pH sensitives electrodes performance tests have been carried out and rightful signals were obtained. Thus we started our optimization experiments. After this experiments we may proved that our biosensor works as well.
Description
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2014
Libra Kayıt No: 107133
Libra Kayıt No: 107133
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
79
