Publication:
Yaprakta Toplam Klorofil ve Karotenoid Kapsamlarına Fe-EDDHA ve Kirecin Etkileri Yönünden Bazı Çeltik Çeşitlerinin Responsları

dc.contributor.authorKorkmaz, Ahmet
dc.contributor.authorAkınoğlu, Güney
dc.date.accessioned2025-12-11T01:53:00Z
dc.date.issued2021
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, yaprakta toplam klorofil ve karotenoid kapsamlarına FeEDDHA ve kirecin etkileri yönünden bazı çeltik çeşitlerinin verdiği cevapları ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada 5 farklı çeltik çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşitler: Biga incisi, Osmancık-97, Hamzadere, Ronaldo ve Edirne çeltik çeşitleridir. Kum dolu saksılarda yetiştirilen çeltik bitkilerine 0 ve % 4 kireç dozlarında, 0 ve 45 µM Fe konsantrasyonlarında Fe-EDDHA içeren bitki besin çözeltisi verilmiştir. Deneme 5×2×2 faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülmüştür. Bulgular: Demir uygulamasıyla toplam klorofil sentezinde sağlanan en yüksek artış kireçsiz ortamda Edirne çeltik çeşidinde; kireçli ortamda ise Hamzadere çeltik çeşidinde tespit edilmiştir. Taze yaprakta ortalama toplam klorofil kapsam değerleri bakımından çeltik çeşitleri Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Taze yaprakta karotenoid kapsamları bakımından çeltik çeşitleri, Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur. Sonuç: Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur.en_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.907053
dc.identifier.endpage152en_US
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage145en_US
dc.identifier.trdizinid1148191
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.907053
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1148191/yaprakta-toplam-klorofil-ve-karotenoid-kapsamlarina-fe-eddha-ve-kirecin-etkileri-yonunden-bazi-celtik-cesitlerinin-responslari
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/47357
dc.identifier.volume10en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleYaprakta Toplam Klorofil ve Karotenoid Kapsamlarına Fe-EDDHA ve Kirecin Etkileri Yönünden Bazı Çeltik Çeşitlerinin Responslarıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files