Publication: Yaprakta Toplam Klorofil ve Karotenoid Kapsamlarına Fe-EDDHA ve Kirecin Etkileri Yönünden Bazı Çeltik Çeşitlerinin Responsları
| dc.contributor.author | Korkmaz, Ahmet | |
| dc.contributor.author | Akınoğlu, Güney | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-11T01:53:00Z | |
| dc.date.issued | 2021 | |
| dc.department | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi | en_US |
| dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaprakta toplam klorofil ve karotenoid kapsamlarına FeEDDHA ve kirecin etkileri yönünden bazı çeltik çeşitlerinin verdiği cevapları ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada 5 farklı çeltik çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşitler: Biga incisi, Osmancık-97, Hamzadere, Ronaldo ve Edirne çeltik çeşitleridir. Kum dolu saksılarda yetiştirilen çeltik bitkilerine 0 ve % 4 kireç dozlarında, 0 ve 45 µM Fe konsantrasyonlarında Fe-EDDHA içeren bitki besin çözeltisi verilmiştir. Deneme 5×2×2 faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülmüştür. Bulgular: Demir uygulamasıyla toplam klorofil sentezinde sağlanan en yüksek artış kireçsiz ortamda Edirne çeltik çeşidinde; kireçli ortamda ise Hamzadere çeltik çeşidinde tespit edilmiştir. Taze yaprakta ortalama toplam klorofil kapsam değerleri bakımından çeltik çeşitleri Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Taze yaprakta karotenoid kapsamları bakımından çeltik çeşitleri, Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur. Sonuç: Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.29278/azd.907053 | |
| dc.identifier.endpage | 152 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2147-6403 | |
| dc.identifier.issn | 2618-5881 | |
| dc.identifier.issue | 1 | en_US |
| dc.identifier.startpage | 145 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 1148191 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.29278/azd.907053 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1148191/yaprakta-toplam-klorofil-ve-karotenoid-kapsamlarina-fe-eddha-ve-kirecin-etkileri-yonunden-bazi-celtik-cesitlerinin-responslari | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/47357 | |
| dc.identifier.volume | 10 | en_US |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Akademik Ziraat Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
| dc.subject | Bitki Bilimleri | en_US |
| dc.title | Yaprakta Toplam Klorofil ve Karotenoid Kapsamlarına Fe-EDDHA ve Kirecin Etkileri Yönünden Bazı Çeltik Çeşitlerinin Responsları | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |
