Publication: Yaprakta Toplam Klorofil ve Karotenoid Kapsamlarına Fe-EDDHA ve Kirecin Etkileri Yönünden Bazı Çeltik Çeşitlerinin Responsları
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yaprakta toplam klorofil ve karotenoid kapsamlarına FeEDDHA ve kirecin etkileri yönünden bazı çeltik çeşitlerinin verdiği cevapları ortaya koymaktır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada 5 farklı çeltik çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşitler: Biga incisi, Osmancık-97, Hamzadere, Ronaldo ve Edirne çeltik çeşitleridir. Kum dolu saksılarda yetiştirilen çeltik bitkilerine 0 ve % 4 kireç dozlarında, 0 ve 45 µM Fe konsantrasyonlarında Fe-EDDHA içeren bitki besin çözeltisi verilmiştir. Deneme 5×2×2 faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü yürütülmüştür. Bulgular: Demir uygulamasıyla toplam klorofil sentezinde sağlanan en yüksek artış kireçsiz ortamda Edirne çeltik çeşidinde; kireçli ortamda ise Hamzadere çeltik çeşidinde tespit edilmiştir. Taze yaprakta ortalama toplam klorofil kapsam değerleri bakımından çeltik çeşitleri Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Taze yaprakta karotenoid kapsamları bakımından çeltik çeşitleri, Osmancık-97 > Biga incisi > Ronaldo > Hamzadere > Edirne şeklinde sıralanmıştır. Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur. Sonuç: Edirne çeltik çeşidinde kireç ilaveli kum ortamına Fe-EDDHA içeren besin çözeltisi uygulamasının taze yaprakta karotenoid kapsamında sağladığı artış oranı en düşük bulunmuştur.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Akademik Ziraat Dergisi
Volume
10
Issue
1
Start Page
145
End Page
152
